Közös akcióban a Máltai Szeretetszolgálat és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság

MTI Sajtóadatbank, 2011. október 13. 10:37

A digitális írástudatlanság csökkentése érdekében indít közös akciót a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság.

A közös munka első lépéseként kortárs segítő programot szerveznek: az ország különböző településein száz hátrányos helyzetű gyereket tanítanak meg  alapvető számítástechnikai ismeretekre, hogy a későbbiekben önállóan is képesek legyenek a számítógép és a világháló használatára. 

 
A program lényeges eleme a kortárs segítők bevonása, ami ez esetben azt jelenti, hogy az általános iskolába járó tanítványok náluk csupán néhány évvel idősebb középiskolásoktól sajátíthatják el a gépek, a legszükségesebb programok és az internet használatához szükséges lépéseket. Az alkalmi mentorokat a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság szakemberei készítik fel a Net X 1 nevű oktató program gyakorlati alkalmazására, az ország különböző településein élő hátrányos helyzetű családok gyermekeinek pedig a Máltai Szeretetszolgálat biztosít helyiséget és gyakorlásra alkalmas számítógépet a tanfolyam elvégzéséhez - közölte a társaság az MTI-vel.  
 
A középiskolás segítők bekapcsolódása a felzárkóztató programokba a szociális munkában is új lehetőségeket nyit, a kortárs mentorok ugyanis személyes példájukkal is motiválhatják a leszakadó családok gyermekeit. A programba oktatónak jelentkező középiskolások egy szabadon felhasználható ECDL vizsgakártyát kapnak közreműködésükért.
 
A két szervezet vezetése október 10-én hosszútávú együttműködési megállapodást írt alá.