Egyre megbízhatóbbak a webshopok

forrás Prim Online, 2011. október 17. 17:07

Nem a karácsonyi árukészletek növekedését, hanem a honlapján keresztül elérhető webshopok minőségét, színvonalát tesztelte próbavásárlással az Olcsóbbat.hu ár-összehasonlító portál. Az eredmények meggyőzőek, egyben megnyugtatóak: a shopok többsége, komolyan véve a kutatás alapján tett év eleji javaslatokat, fejleszti szolgáltatásait. Ezt mutatják az eredmények is: majdnem egyharmadával nőtt az „Olcsóbbat 100% megbízható bolt” elismerést kivívó internetes áruházak száma.

Júliusban kezdődött és szeptemberben ért véget az „Olcsóbbat 100% megbízható bolt” kutatás”.  A százegy webshopból végül 72 kapta meg a megbízható bolt címet. A tavaszi felméréshez hasonlóan ismét egy független kutatócég, a SMart Research International tesztelt összesen százegy webshopot, tizenhat fő területen, próbavásárlásokkal. A kutatás három hónapon keresztül zajlott.

 

A teszt során egyértelműen látszik: vannak gyakorlatilag problémamentesnek tekinthető területek. A kutatásban szereplő webshopok mindegyikében jól működő termékkereső segíti az oldalon való tájékozódást, keresést, s a honlapok nagy többsége megjelenésében színvonalas és bizalomkeltő. Az oldalon feltüntetett termékekről kielégítő és informatív leírások és képek állnak rendelkezésre.

 

A webshopok többségét nem érheti kritika a kiszállítást illetően sem: a kiválasztott termékek rendben és időben megérkeztek, és az eladók jellemzően a szállítólevélről, számláról sem feledkeztek el.

 

 

Azok, akik nem jutottak be a kitüntetettek közé, javarészt a visszaküldött termékek árának visszafizetésén véreztek el: vagy jóval a törvényi határidőn túl, vagy egyáltalán nem fizették vissza a vásárlóknak a termék árát. (Fontos elmondani, hogy a hiba hátterében nagy valószínűséggel nem rosszindulat, hanem adminisztrációs hiba áll, így ezt a boltok nagyobb odafigyeléssel hatékonyan tudnák orvosolni a problémát.) Egyértelműen látszik azonban a javulás az áprilisi kutatással szemben, ami azt bizonyítja, hogy az online üzletek folyamatosan törekszenek szolgáltatásaik javítására.

 

A kitűnő eredménnyel vizsgázó 36 webshop, és a többi „Olcsóbbat 100% megbízható bolt” címet megszerző üzletek növekvő száma, illetve a többiek törekvése a feltárt hibák kijavítására azonban mindenképpen bíztató. Úgy tűnik, hogy webes vásárláskor évről évre egyre nyugodtabban kattinthatunk Magyarországon is.