A leggyorsabban növekvő közép-európai technológiai cégek

forrás Prim Online, 2011. október 18. 21:19

A Deloitte idén 12. alkalommal hirdette meg „Technology Fast 50” versenyét, amely Közép-Európa ötven leggyorsabban fejlődő technológiai vállalatát részesíti elismerésben. 2011-ben a Fast 50 ranglistán hazánkat az idei évben hat vállalat képviseli a listán, sajnos azonban egyik sem került be a lista élmezőnyébe. Nem így az igéretes újoncok kategóriájában, azaz a Rising Star ranglistán, ahol a Prezi.com "ezüstérmes" lett.

Az elmúlt öt év alatt elért 6219 százalékos árbevétel-növekedéssel a román internetes repülőjegy-értékesítő, a Vola.ro került a 2011-es közép-európai Deloitte Technology Fast 50 ranglista élére. Ez az első olyan év, amikor román cég nyeri a versenyt, megtörve az elmúlt hét év hagyományát, amikor lengyel cégek kerültek a rangsor élére.

 

A hazai technológiai vállalatok közül a legjobb helyezést a webes informatikai megoldásokkal foglalkozó Active Vision Kft. érte el. A listára a hazai cégek közül felkerült még az internetes megoldások építésével és technológiával kapcsolatos tanácsadással foglalkozó Viala Kft., az informatikai kutatás-fejlesztést és ehhez kapcsolódó tanácsadást nyújtó Dolphio Consulting Kft., a Net Média Zrt. médiavállalkozás, a 3 dimenziós számítógépes technológiák fejlesztésére szakosodott ECON Consulting Kft., valamint a mobil informatikai szoftverek és vállalati megoldások fejlesztésével foglalkozó InfomatiX Kft.

 

A Rising Stars kategória élére a három év alatt elért 2623 százalékos növekedéssel a lengyel biotechnológiai cég, a Selvita S.A. került. Eközben a tavalyi Rising Stars győztes, az internetes sportoldalakat üzemeltető cseh LiveSport az idei összesített Fast 50 listán második helyre került. A tavalyi Fast 50 összesített győztese, a Netmedia S.A. nevű lengyel webportál-üzemeltető az idén a verseny Big 5 kategóriájában került az élre, míg egyúttal az összesített listán is bent maradt az első ötben - megszakítás nélkül immár harmadik alkalommal.

 

Az idei Deloitte Fast 50 rangsorban nyolc országból szerepelnek vállalatok - Bulgária, Csehország, Magyarország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szerbia és Szlovákia. 19 olyan vállalkozás van, amely elsőként 2011-ben került be a helyezettek közé.

 

Átlagosan nézve a rangsorba került vállalatok 2011-ben 1068 százalékos arányban növekedtek, ami javulást mutat a tavalyi 967 százalékhoz képest. A Fast 50 cégek gyors növekedése figyelemreméltó teljesítmény a jelenlegi gazdasági körülmények között. Az idei rangsorban szereplő vállalkozások példaértékűek abban, ahogy a recesszióból kilábaló piacokon lehetőségeket kerestek és felvértezték magukat a szűnni nem akaró gazdasági nehézségek ellen. A ranglistán Lengyelország szerepel a legtöbb (20) céggel, ezt követi Csehország (9 cég), majd Magyarország és Románia (6-6 cég).

 

Az ágazaton belül az egyes iparágakat tekintve elmondható, hogy a szoftveripari (22 cég) és az internetes vállalkozások (21 cég) kerültek az élre. Őket követik a telekommunikációs/hálózatépítési cégek (5 cég), majd a többi szektor képviselői. 2010-hez hasonlóan, a tíz leggyorsabban növekvő vállalat közül hét az internetes cégek közül került ki.

 

A "Rising Stars" kategóriában olyan ígéretes "újonc" vállalkozások indulhatnak, amelyek túl fiatalok ahhoz, hogy megfeleljenek az összesített rangsorban való szerepléshez szükséges feltételnek, mely szerint legalább öt éve működnie kell a cégnek. Az ilyen vállalkozások esetében feltétel, hogy legalább három, de legfeljebb öt éve működjenek, árbevételüknek pedig az elmúlt három év mindegyikében, azaz 2008 és 2010 között, meg kellett haladnia a 30 000 eurót. Ettől eltekintve ugyanazok a feltételek érvényesek erre a kategóriára is, mint az összesített Fast 50 rangsorra. A Rising Stars kategória nyertese 2623 százalékos növekedéssel a lengyel biotechnológiai cég, a Selvita S.A, a második 1380%-os növejedéssel a Pezi.com Kft.

 

A ranglista "Big 5" kategóriájában olyan, gyorsan fejlődő nagyvállalatok részesülnek elismerésben, amelyek az elmúlt öt év során kiemelkedő növekedést produkáltak. Ahhoz, hogy egy cég ebben a kategóriában indulhasson, ugyanazoknak a kritériumoknak kell megfelelnie, mint az összesített Fast 50 rangsor esetében, azzal a kivétellel, hogy ez esetben a legutóbbi vizsgált évben - azaz 2010-ben - elért éves árbevételnek meg kell haladnia a 25 millió eurót. A "Big 5" kategória első helyezettje a tavalyi év Fast 50 összesített kategória nyertese, a lengyel Netmedia S.A. 3640 százalékos növekedéssel, harmadik a vírusírtójával Magyarországon is sikeres szlovák ESET cég.