Vírusstatisztika: nincs nagy mozgás a legelterjedtebb vírusok élmezőnyében

forrás Prim Online, 2011. október 19. 13:03

Az ESET minden hónapban összeállítja a világszerte terjedő számítógépes vírusok toplistáját, melyből megtudhatjuk, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik leginkább a felhasználók számítógépeit. Immár hatodik hónapja az Autorun vírus vezeti a vírustoplistát, és tartja második helyezését a Conficker féreg is. A tízes lista tagjai nem is változtak meg az előző hónaphoz viszonyítva, csak néhány apróbb belső átrendeződés történt.

 

A legjelentősebb változás, hogy újabb két helyet lépett előre a Win32/Ramnit fájlfertőző vírus. Míg az előző hónapban a negyvenegyedik helyről lépett a tizedikre, ebben a hónapban már a nyolcadik.

 

Hasonlóan előrefelé araszolt ‒ igaz, csak egyet ‒ a Win32/Autoit féreg, e havi teljesítménye a hatodik helyhez volt elég. Emiatt az ESET kiemelten hangsúlyozza az adatmentés fontosságát, amit különösen az otthoni felhasználóknak érdemes megszívlelni, akik legtöbbször kényelemszeretetből, lustaságból vagy spórolásból elhanyagolják ezt, és emiatt enyhébb-súlyosabb adatvesztéseket szenvednek el.

 

Ugyancsak érdekes, hogy Win32/PSW.OnLineGames trójai mennyire állandó szereplője a toplistáknak. A lassan három éve, 2008 decembere óta jelenlevő kártevőcsalád tevékenysége jellemzően az online játékok jelszavainak begyűjtésére és a jelszóadatok titokban történő továbbküldésére koncentrálódik. A vírusok készítői ezzel a módszerrel jelentős mennyiségű lopott jelszóhoz jutnak hozzá, melyeket aztán illegális csatornákon jó pénzért továbbértékesítenek. A kártevő a szeptember havi adatokat összesítő toplistán most a kilencedik helyre került.

 

Vírustoplista ‒ 2011. szeptember

 

Az ESET több millió felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2011 szeptemberében a következő 10 károkozó terjedt világszerte a legnagyobb számban, és volt együttesen felelős az összes fertőzés 24,02%-áért.

 

1. INF/Autorun vírus

Elterjedtsége az augusztusi fertőzések között: 6,49%

Előző havi helyezés: 1.

Az INF/Autorun gyűjtőneve az autorun.inf automatikus programfuttató fájlt használó károkozóknak. A kártevő fertőzésének egyik jele, hogy a számítógép működése drasztikusan lelassul. Leggyakrabban cserélhető adathordozók segítségével terjed, akár mp3-lejátszókon keresztül is.

Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21autorun 

 

2. Win32/Conficker féreg

Elterjedtsége az augusztusi fertőzések között: 3,65%

Előző havi helyezés: 2.

A Win32/Conficker egy olyan hálózati féreg, amely a Microsoft Windows MS08-067 biztonsági bulletinben tárgyalt hibát kihasználó exploit kóddal terjed. Az RPC (Remote Procedure Call), vagyis a távoli eljáráshívással kapcsolatos sebezhetőségre építve a távoli támadó megfelelő jogosultság nélkül hajthatja végre az akcióját. A Conficker először betölt egy DLL fájlt az SVCHost eljáráson keresztül, majd távoli szerverekkel lép kapcsolatba, hogy azokról további kártékony kódokat töltsön le. Emellett a féreg módosítja a host fájlt, ezáltal számos antivíruscég honlapja elérhetetlenné válik a megfertőzött számítógépen. Változattól függően a felhasználó maga telepíti, vagy egy biztonsági résen keresztül felhasználói beavatkozás nélkül magától települ fel, illetve automatikusan is elindulhat egy külső meghajtó fertőzött Autorun állománya miatt.

Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21conficker

 

3. Win32/Dorkbot féreg

Elterjedtsége az augusztusi fertőzések között: 3,23%

Előző havi helyezés: 4.

A Win32/Dorkbot féreg cserélhető adathordozók segítségével terjed. A féreg tartalmaz egy hátsóajtó-komponenst is, melynek segítségével távolról átvehető az irányítás a fertőzött számítógép felett. Maga a futtatható állomány UPX segítségével tömörített EXE fájl, futtatása során pedig összegyűjti az adott gépről a weboldalakhoz tartozó felhasználói neveket és jelszavakat, majd ezeket megkísérli egy távoli gépre elküldeni.

Bővebb információ: http://www.eset.eu/encyclopaedia/win32-dorkbot-a-worm-gen-trojan-menti-gjic-pws-zbot-fo

 

4. Win32/Sality vírus

Elterjedtsége az augusztusi fertőzések között: 2,29%

Előző havi helyezés: 5.

A Win32/Sality egy polimorfikus fájlfertőző vírus. Futtatása során elindít egy szervizfolyamatot, illetve Registry bejegyzéseket készít, hogy ezzel gondoskodjon arról, hogy a vírus minden rendszerindítás alkalmával elinduljon. A fertőzése során EXE, illetve SCR kiterjesztésű fájlokat módosít, és megkísérli lekapcsolni a védelmi programokhoz tartozó szervizfolyamatokat.

Bővebb információ: http://www.eset.eu/encyclopaedia/sality_nar_virus__sality_aa_sality_am_sality_ah

 

5. HTML/Iframe.B.Gen vírus

Elterjedtsége az augusztusi fertőzések között: 1,97%

Előző havi helyezés: 3.

Működés: A HTML/Iframe egy gyűjtőneve az olyan vírusoknak, amelyek HTML weboldalak Iframe tagjeibe ágyazódva egy megadott URL-helyre irányítja át a böngészőt a felhasználó tudta és engedélye nélkül. Fertőzött weboldalakon keresztül terjed. 

Bővebb információ: http://www.eset.eu/virus/html-iframe-b-gen

 

6. Win32/Autoit féreg

Elterjedtsége az augusztusi fertőzések között: 1,65%

Előző havi helyezés: 7.

A Win32/Autoit féreg cserélhető adathordozók segítségével terjed, de olyan variánsa is van, amelyik az MSN-üzeneteket használja fel a fertőzés terjesztésére. Emellett kártékony weboldal letöltéseivel is terjedhet, illetve más kártevő is létrehozhatja (drop) azt. Súlyos adatvesztést is okozhat, ugyanis ha a féregnek sikerül megfertőznie a rendszert, akkor az összes lokális és hálózati meghajtón megkeresi a futtatható állományokat, és kicseréli őket saját magára.

Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21autoit

 

7. HTML/ScrInject.B trójai

Elterjedtsége az augusztusi fertőzések között: 1,56%

Előző havi helyezés: 6.

Működés: A HTML/ScrInject trójai egy RAR segédprogrammal tömörített állomány, amely telepítése során egy üres (c:windowsblank.html) állományt jelenít meg a fertőzött gép böngészőjében. Hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül a háttérben további kártékony JavaScript állományokat kísérel meg letölteni.

Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/scrinject-b-gen

 

8. Win32/Ramnit vírus

Elterjedtsége az augusztusi fertőzések között: 1,09%

Előző havi helyezés: 10.

A Win32/Ramnit egy fájlfertőző vírus, amelynek kódja minden rendszerindításkor lefut. DLL és EXE formátumú állományokat képes megfertőzni, ám ezen kívül a HTM, illetve HTML fájlokba is illeszt kártékony utasításokat. Végrehajtásakor sebezhetőséget keres a rendszerben (CVE-2010-2568), és ha még nincs befoltozva a biztonsági rés, úgy távolról tetszőleges kód futtatására nyílik lehetőség. A támadók a távoli irányítási lehetőséggel képernyőképek készítését, jelszavak és egyéb bizalmas adatok kifürkészését, továbbítását is el tudják végezni.

Bővebb információ: http://www.eset.eu/encyclopaedia/win32-ramnit-a-backdoor-ircnite-bwy-w32?lng=en

 

9. Win32/PSW.OnLineGames trójai

Elterjedtsége az augusztusi fertőzések között: 1,09%

Előző havi helyezés: 8.

Működés: Ez a kártevőcsalád olyan trójai programokból áll, amelyek billentyűleütés-naplózót (keylogger) igyekszenek gépünkre telepíteni. Az idetartozó károkozóknak rootkit komponensei is vannak, melyek segítségével igyekeznek állományaikat és működésüket a fertőzött számítógépen leplezni, eltüntetni. A kártevőcsalád ténykedése jellemzően az online játékok jelszavainak ellopására, majd a jelszóadatok titokban történő továbbküldésére fókuszál. A bűnözők ezzel a módszerrel jelentős mennyiségű lopott jelszóhoz juthatnak hozzá, amelyeket aztán alvilági csatornákon továbbértékesítenek. 

Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21psw-onlinegames

 

10. JS/TrojanDownloader.Iframe.NKE trójai

Elterjedtsége az augusztusi fertőzések között: 1,00%

Előző havi helyezés: 9.

A JS/TrojanDownloader.Iframe.NKE trójai módosítja a böngészőklienst, és önhatalmúlag átirányítja a találatokat különféle kártékony programokat tartalmazó rosszindulatú weboldalakra. A trójai kártevő kódja leggyakrabban a weboldalak HTML beágyazásában található.

Bővebb információ: http://www.eset.eu/encyclopaedia/js-trojandownloader-iframe-nke-trojan-clicker-agent-ev-mal-f-kt