Walter Isaacson: Jobs brilliáns gondolkodó volt

forrás Prim Online, 2011. október 25. 14:29

Az Amazon.com-on 35 dollár helyett 17,88-ért megrendelhető az a könyv, amely alig három héttel Steve Jobs halála után máris keménykötésben foglalja össze a zseniális Apple-vezér életét, bemutatva annak privát részleteit is. A bestseller listákat - az előrendelések miatt - már megjelenése előtt vezető könyv megjelentetését a Simon and Schuster kiadó novemberre tervezte, ám Jobs halála miatt felgyorsították a munkálatokat, s ennek köszönhetően az első kötetek október 24-én elhagyhatták a nyomdát.

A könyv írója, Walter Isaacson Jobst briliáns gondolkodónak nevezi, aki ötleteivel jelentős befolyást gyakorolt a digitális korszakra. Ugyanakkor a tökéletességet hajszoló férfi képét rajzolja meg, aki kollégáival és barátaival szemben is sértő módon tudott fellépni.  Isaacson az olykor talán bántónak tűnő minősítést nem Jobs háta mögött fogalmazta meg, hisz a kötet elkészítéséhez maga a főhős is hozzájárult még életében, Isaacson több, mint 40 interjút készített vele és családtagjaival.

 

Az Apple alapítója október 5-én, 56 évesen hunyt el rákban. "Jobs gyakran tűnt úgy, mint aki démonokkal harcol. Tudott karizmatikus és gyakran egyenesen hipnotizáló is lenni, ugyanakkor hideg és brutális is volt" - írja Isaacson.
  

A Jobs-könyv az amerikai kiadással egyidejűleg jelent meg Kínában is, a fordítás rekordgyorsasággal, mindössze öt hét alatt készült el. A négy, 23 és 36 év közötti nem hivatásos fordítót július végén, 400 jelentkezőből választották ki, egy háromfordulós internetes verseny eredményei alapján.