Interneten is elérhető a torinói egyiptomi múzeum anyaga

MTI Sajtóadatbank, 2011. október 26. 08:17

A világ egyik legjelentősebb egyiptomi gyűjteményével rendelkező torinói múzeum azzal ünnepli fennállásának 180. évfordulóját, hogy internetes adatbázisba rendezi kincseit. Az adatbankba bekerül a múzeum raktáraiban őrzött több ezer régészeti lelet is.

"A múzeum termeiben kiállított 6500 tárgy számítógépes nyilvántartásba vételét elindítottuk. Kivétel nélkül minden lelet bekerül az internetes adatbankba, mely a múzeum honlapján már elérhető" - nyilatkozta a La Stampa című torinói napilapnak a múzeum igazgatója, Eleni Vassilika. 
 
Hozzátette: egyedülálló fejlesztésről van szó, mivel a többi egyiptomi gyűjtemény adatbankjával ellentétben a torinói múzeum régészei nem csak a leletek 19. századi kartonját viszik át számítógépre. A digitalizálás alkalmával a múzeum szakemberei ellenőrzik és naprakésszé teszik a leletekhez kapcsolódó adatokat, ha kell, korrigálják a régész elődök esetleges tévedéseit. 
 
A http://collezioni.museoegizio.it/eMuseumPlus oldalon elérhető nyilvántartás számozás szerint, kategóriánként, a lelőhely és a tárgy anyaga szerint is osztályozza az egyiptomi leleteket. Az igazgatónő elmondta, hogy az adatbázis létrehozása 50 ezer eurójába (mintegy 15 millió forintjába) került az alapítványként működő múzeumnak. 
 
Az online adatbankba bekerül a torinói múzeum raktáraiban őrzött csaknem 24 ezer lelet és az 1200 darabos kőtár anyaga is. Ezt a római kulturális tárca finanszírozza további 180 ezer euróval (mintegy 54 millió forinttal). Ami a látogatók számát illeti, Eleni Vassilika a tavalyi rekordot hangsúlyozta, amikor csaknem 580 ezren keresték fel a múzeumot.