A teljes áramfogyasztást előrejelzi a világ első adatközpont-szimulátora

forrás Prim Online, 2011. november 7. 10:13

A Fujitsu bemutatta a világ első olyan szimulációs technológiáját, amely azonnal képes megmutatni, hogyan alakul az áramfogyasztás a nagy számú szervert üzemeltető adatközpontban a szerverek vagy a klímaberendezés üzemállapotának változása esetén.

Az adatközpontokra egyre fontosabb szerep hárul az üzletmenet folytonosságának természeti katasztrófák idején történő fenntartása és a vállalati áramfogyasztás csökkentése terén. Ezért fontos kérdés az adatközpont energiahatékonyságának javítása. Az adatközpont áramfogyasztásának csökkentéséhez olyan holisztikus szemléletre van szükség, amely az ICT hardverek, a klímaberendezések és más eszközök fogyasztását is figyelembe veszi. A folyamatosan változó működési profilú adatközpontban azonban nehezen lehet előre jelezni, hogyan hat a hardverek vagy a klímaberendezések működési állapotának változása a teljes fogyasztásra.

A Fujitsu Laboratories és a Fujitsu Laboratories of Europe új technológiája a korábban lehetségesnél ezerszer gyorsabban képes meghatározni az épületen belüli hőáramlást, és tökéletesen modellezi az ICT hardvereket, a klímaberendezéseket és az adatközpontban működő többi berendezést. Erre támaszkodva pontosan ki tudja számítani az adatközpont áramfogyasztását. Az új technológiával még az éles bevezetés előtt tesztelni lehet a tervezett energiamegtakarítási intézkedések eredményességét, ami lehetővé teszi az adatközpont fogyasztásának jelentős csökkentését.