Az igazi bajforrás a készülékkel szemben ül - Laptopok, desktopok, szervizek (2. rész)

MTI Sajtóadatbank, 2011. november 10. 17:08

Akadt olyan eset is a szervizesek gyakorlatában, hogy fél centis por lepte az alkatrészeket (a felhasználó lassulásra panaszkodott). Rövid úton kiderült, hogy mindezért a szomszédságában működő iratmegsemmisítő a felelős, és egy alapos porszívózás után gond nélkül működött tovább a gép…

A szakértők - különösen porszennyezett környezetben üzemelő készülékeknél - legalább évente egyszer javasolják az alapos portalanítást, de arra is felhívják a figyelmet, hogy soha se használjunk hagyományos háztartási tisztítószereket - még a számítógépek közelében sem!
    A vegyi anyagok - a dohányfüsttel együtt - ugyanis beszivároghatnak az illesztések résein, és korróziót okozhatnak.

Még mindig "Indítsd újra!" a legjobb tanács
   
    Picnic-hiba szoftver útján is bekövetkezhet. Bár a legtöbb ember tudja, hogy nem szabad letölteni semmit sem gyanús forrásból, a szervizes szakemberek szerint sokan telepítenek víruskereső programokat új számítógépeikre, pedig azon már működik egy korábban - általában a gyártó által - installált is.
    Ilyenkor pedig - a háttérben futva - egyszerre két program igyekszik elvégezni ugyanazt a feladatot, a számítógép lelassul, működése pedig szaggatottá válik. Számos szakértő javasolja a felhasználóknak: legalább néhány naponta kapcsolják ki a gépeket, hogy a cache-ben és a rövid távú memóriában tárolt átmeneti adatok törlődjenek, indítsanak el rutin jellegű karbantartási műveleteket, és telepítsék, illetve frissítsék azokat a szoftvereket, amelyek a gép használata közben esetleg letöltődtek.
    Mindazonáltal a rejtélyes hibák ellen gyakran - még mindig - a számítógép újraindítása számít a legjobb módszernek. A technikai támogatással foglalkozó szakemberek nem véletlenül tanácsolják előszeretettel: az esetek zömében - senki sem érti igazán, miért, de - működik.