Kárpát-medencei internetes műemléki adatbázis készül

MTI Sajtóadatbank, 2011. november 12. 08:44

Az interneten elérhető Kárpát-medencei magyar műemléki adatbázis létrehozását kezdeményezte a Bihar Megyei Műemlékvédelmi Alapítvány.

    Sárközi Zoltán, az alapítvány elnöke a Krónika című erdélyi napilapnak elmondta, hogy a leltár elkészítéséről szóló döntés azon a nagyváradi konferencián született, amelyen részt vett többek között az UNESCO-hoz tartozó Műemlékek és Helyszínek Nemzetközi Bizottságának romániai és magyarországi vezetője, Sergiu Nistor, illetve Nagy Gergely. A budapesti szakember az interaktív adatbázishoz fel is ajánlotta az általa vezetett szervezet honlapjának, a www.muemlekem.hu egy részét.
    Az alapítvány elnöke szerint a honlapra hamarosan bárki feltölthet majd információkat a Kárpát-medencében található, számára érdekesnek tűnő épületről, függetlenül attól, hogy az műemlék-e, vagy sem. Az adatbázis a kutatóknak és az érdeklődőknek szolgálhat majd segítségül.
    Jelenleg folyamatban van a nagyváradi és Bihar megyei emlékművek leltárba vétele. A munkát Dukrét Géza történész végzi, Kordics Imre a műemlékvédelmi alapítvány munkatársa pedig a váradi Rulikovsky temető sírhelyeit veszi számba. Eddig ugyanis sosem került sor a sírkert háromszázezernél is több nyughelyének felmérésére. Sárközi szerint a temetőben vannak olyan síremlékek is, amelyek megérdemelnék a műemléki státust.
    Az idén Kolozsváron kezdődött el a román művelődési minisztérium támogatásával a Házsongárdi temető műemlékértékű sírjainak a topográfiai felmérése, hogy ezeket hivatalosan is műemlékké nyilváníthassák, és így fokozottabb védelmet élvezzenek.