A rugalmasabb és egyszerűbb e-kormányzatért

forrás Prim Online, 2011. november 17. 19:12

Kovács Tamás Iván, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára vesz részt az Európai Unió határon átnyúló e-kormányzati szolgáltatásokról szóló kétnapos informális miniszteri találkozóján 2011. november 17-18-án a lengyelországi Poznań-ban.

A lengyel soros elnökség által szervezett magas szintű találkozó első napján Kovács Tamás Iván felszólalásában elmondta: az e-közigazgatási fejlesztések megvalósításakor a hatékonyság és a gördülékenység érdekében kiemelt figyelmet kell fordítani az infokommunikációs technológiák átjárhatóságát biztosító megoldásokra. Az egyes szakrendszerek működésénél esetlegesen kialakult adatkapcsolati formák helyett fokozatosan át kell térni a szabványosított, egyszerűbben és olcsóbban menedzselhető adatkapcsolati formákra – tette hozzá.

Az Európai Bizottság 2010 decemberében nyilvánosságra hozott, a 2011-2015 közötti időszakra vonatkozó elektronikus kormányzati akcióterve alkalmas arra, hogy csökkenjenek az egyes tagállamok működtetési költségei, nyitottabbá, átláthatóbbá és rugalmasabbá váljanak a közszolgáltatások is – mutatott rá Kovács Tamás Iván. Mint emlékezetes: a 2009-es Malmöi Deklarációban megjelölt prioritásokkal összhangban kiadott bizottsági akciótervről a Közlekedési, Távközlési és Energia Tanács a magyar soros elnökség szakmai programjának részeként 2011. május 27-én fogadott el tanácsi következtetéseket.

Magyarország az ún. szolgáltatási irányelv átültetését már 2009-ben elvégezte, ami jogi szempontból garantálja az egyszerű és modern állam megteremtéséhez szükséges lépések végrehajthatóságát és a közszolgáltatások tagállamok közötti informatikai átjárhatóságának lehetőségét is – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Magyarország jó úton halad a közigazgatási folyamatok egyszerűsítésében és az állampolgárok, a kis- és közepes vállalkozások életét megnehezítő adminisztrációs terhek csökkentésében – közölte Kovács Tamás Iván. A magyar kormány több átfogó stratégiában is megjelölte azokat a területeket, amelyeken új és ésszerű, a párhuzamosságokat megszüntető megoldások bevezetését támogatni kell. Ezek közül ki kell emelni az egészségügyi ágazati központi informatikai fejlesztéseket és az elektronikus ügyintézés kialakítását célzó további fejlesztési feladatokat – fejtette ki.