Információs és közösségi portált készít a Klebelsberg Kultúrkúria

MTI Sajtóadatbank, 2011. november 19. 10:55

Klebelsberg Kultúrportál néven új információs és közösségi portált készít a Klebelsberg Kultúrkúria; a határon belüli és kívüli magyar kulturális intézményeket, hírportálokat összefogó új honlap terveiről tartottak bemutatót pénteken a projekt vezetői.

    Az új portál segítségével az országhatáron belül és kívül élő magyarok gyorsan, egyszerűen értesülhetnek majd a világon bárhol zajló magyar kulturális rendezvényekről, oktatási programokról, őket érintő hírekről. A honlapon az egyes tagok nemcsak passzív látogatók lehetnek, hanem párbeszéd zajlik majd közöttük, így építve folyamatosan a közösséget. A legmodernebb internetes technológiák segítségével a tagok hozzászólhatnak az eseményekhez és megoszthatják azokat egymás között - mutatta be a készülő honlap terveit az érdeklődőknek és a határon túli magyar hírportálok vezetőinek pénteken Dolhai István, a kúria igazgatója.
    Az igazgató kérte a portálok vezetőit, mondják el véleményüket és ötleteiket, hogy minél színvonalasabb és valóban élő kommunikációs felületet hozhassanak létre az internet és a kommunikációs eszközök adta széleskörű lehetőségek kihasználásával.

    Porkoláb András, a készülő portál egyik fejlesztője a tervekről beszámolva kifejtette: az oldal nemcsak hírközlő és gyűjtő funkciókat fog ellátni, terveik szerint közösségi oldalként is működik majd. A hazai és határon túli magyar szervezetek egymással információkat, képeket, híreket oszthatnak meg, létrehozhatnak közös eseményeket és ezekre meghívhatják egymást és a külső felhasználókat, az oldalak látogatóit egyaránt.
    A kultúrportál egységes rendszerbe foglalja a rendezvényhelyszíneket és a magyar hírportálokat. A szervezeteknek így lehetőségük lesz regisztrálni és önállóan szerkeszteni rendezvényei, hírei webes megjelenését egy egyéséges, mindenki számára elérhető felületen.
    Az egyes portálok saját e-mailcímet kapnak, amely belső és külső levelezésre is szolgál. Bekapcsolja a helyszíneket a webes közösségi rendszerekbe (Facebook, Twitter), így még több olvasót lesz lehetőségük elérni. A portálok hírei bekapcsolódnak a Klebelsberg Kultúrportál közösségi rendszerébe, így gyorsabban, több helyre juthatnak el.

    Az innovatív felület a felhasználók számára lehetővé teszi saját profil létrehozását, amelyen létrehozhatnak például saját naptárat, így gyorsan és egyszerűen kaphatnak információt az őket érdeklő eseményekről. A felhasználóknak lehetőségük lesz megkeresni a hozzájuk legközelebb álló kulturális helyszínt, böngészni az események között, közösségeket keresni és találni. Hozzászólhatnak a hírekhez, rendezvényekhez, fényképekhez, így folyamatos kapcsolatban lehetnek a felhasználók és a szerkesztők.
    Az egyeztetésen részt vettek a ".ma" végződésű oldalak - az erdély.ma, a felvidék.ma, a kárpátalja.ma és a vajdaság.ma - vezetői, akik ismertették oldalaik működését, beszámoltak terveikről és megfogalmazták ötleteiket, hogyan képzelnek el ők egy ilyen közös információs portált.
    Dolhai István tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az oldal teljes működési költségét (nagyjából két-három millió forint) a kultúrkúria vállalja magára, saját költségvetésből valósítja meg.

    A szakmai napot a Kárpát-medence a Klebelsberg Kultúrkúriában című kétnapos rendezvénysorozat keretében rendezték.
    A szombati programot Duray Miklós felvidéki politikus és közíró nyitja meg. Ezután könyvbemutatóra kerül sor, amelyen Molnár Imre, Jankovics Marcell, Duray Miklós, Prokopp Mária könyveit maguk a szerzők mutatják be az érdeklődőknek. A felvidéki magyarok szlovákiai helyzetéről fél öttől kerekasztal-beszélgetést rendeznek, ezt követően Dániel Erzsébet néprajzkutató beszél a felvidéki népviseleteket és népművészeti babákat bemutató kiállításról.