Hackerek tettek tönkre egy vízkezelő rendszert Amerikában

MTI Sajtóadatbank, 2011. november 21. 17:12

Feltételezhetően hackerek tettek tönkre egy ezrek vízellátását szolgáló szivattyút az amerikai Illinois állam egyik városában - adta hírül a BBC brit hírcsatorna honlapja hétfőn.

    A hackerek, akik behatoltak a vízmű számítógépes rendszerébe, azzal tették tönkre a szivattyút, hogy gyorsan le-, majd visszakapcsolták. A támadáshoz használt internetes cím alapján Oroszországba lehet eljutni - írta blogján Joe Weiss, számítógép-biztonsággal és üzemek berendezéseinek védelmével foglalkozó szakember, aki úgy tudja, a támadók egy külsős, ipari szoftverekkel foglalkozó cégtől megszerzett belépési azonosítókkal és jelszavakkal érték el a vízmű rendszerét.
    Az ügyben nyomozást folytató amerikai belbiztonsági minisztérium (DHS) egyik szóvivője, Peter Boogaard szerint egyelőre semmi nem utal arra, hogy fontos infrastrukturális egységek vagy a közbiztonság veszélyben lenne. Egy "pr0f" néven tevékenykedő hacker azonban másképp véli, és Bogaard kijelentésére reagálva egy dél-houstoni szennyvíztelep és vízmű számítógépes vezérlőfelületéről tett közzé olyan felvételeket, amelyekhez a rendszerbe betörve jutott hozzá. Az akció aligha nevezhető hackelésnek, még egy kétéves gyerek is meg tudta volna csinálni, mivel mindössze egy hárombetűs jelszó védte - mondta pr0f egy interjúban. A hacker ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem híve az értelmetlen vandalizmusnak és nem akart kárt tenni a létesítményben.
    Az illinois-i vízmű megtámadása illeszkedik az utóbbi idők híressé vált hackerakcióiba. Ilyenek része volt például az iráni nukleáris létesítményeket megtámadó Stuxnet vírus, vagy az Európában felfedezett Duqu, hiszen ezekhez hasonlóan most is egy SCADA (felügyelő-ellenőrző és adatgyűjtő) rendszer volt a célpont.