LibreOffice fejlesztésen dolgozhatnak a Novellnél gyakorlatot vállaló diákok

forrás Prim Online, 2011. november 21. 17:49

A Novell Magyarország, HuEdu programjának keretein belül, gyakorlati helyeket biztosít végzős informatikus-hallgatók számára. Az ELTE Informatikai Karáról érkező diákok például a LibreOffice irodai programcsomag fejlesztéséhez járulhatnak hozzá a hathetes időszak során. A gyakornokok munkája, az LGPLv3+/MPL szabad szoftveres licencek feltételei szerint, részévé válik a LibreOffice forráskódjának, ami kiváló tapasztalatszerzési lehetőséget biztosít, és kitűnő referenciának számít a későbbiek során.

A szakmai gyakorlat alatt a hallgatók olyan programozási feladatokat oldanak meg, amelyek elvégzése néhány hét alatt reálisan kivitelezhető, mint például a kódtisztítás, a refactoring vagy a hibajavítás. A Novell szakemberei napi szinten tartják a kapcsolatot a gyakornokokkal, és mindenben támogatják a hallgatókat, hogy zökkenőmentes legyen a munkájuk. A diákok által beküldött programrészleteket minden esetben az adott terület szakértője vizsgálja meg, és hasznos észrevételekkel segíti a tapasztalatszerzést.

A nyáron elindult programban elsőként négy hallgató vett részt. A lehetőségről az egyetem – erre a célra létrehozott – üzenőfaláról, oktatóiktól, illetve egymástól értesültek a diákok. A jelentkezés feltétele egyelőre csupán az angol nyelvtudás és a szakmai gyakorlati kiírásoknak való megfelelés, de a jelentkezők számának növekedésével a Novell beugró feladat teljesítéséhez kötheti a részvételt.

A HUEDU programról

A HUEDU program keretein belül, a magyar állam és a Novell között megkötött licenc-megállapodás alapján a magyarországi általános-, és középiskolai, illetve felsőoktatási képzést nyújtó intézmények költségek nélkül, jogtisztán vehetik igénybe a Novell szoftver termékportfólió számos elemét, akár az intézmény saját hálózatában, akár az oktatásban történő felhasználásra. A programhoz csatlakozó intézmények kiszolgáló és kliens oldalon egyaránt bevezethetik a termékek legfrissebb verzióit, vagy felhasználhatják az igényelt licenceket a jelenleg használt termékek legalizálására, követésére, frissítésére. A Novell emellett szakmai gyakorlati lehetőséget biztosít a felsőoktatásban részt vevő hallgatók számára, illetve diplomamunka elkészítéséhez is támogatást biztosít.