Megírni és kiadni: könyvek otthonról

Kerekes Pál, 2011. november 24. 14:02

Mintha kisütnénk valamit – olyan egyszerű a publikálás, állítják az alkotói az újabb könyves megoldásnak. (From Book Oven to Pressbooks).

A Book Oven néven indult vállalkozás nekifut a kiadói világ átrendezésének: az azóta Pressbooks cégbejegyzésen működő társaság bejelentette, hogy mától elérhetővé teszi könyvkészítő alkalmazását. A béta verziónak címkézett rendszer web-alapon működik. A hálózaton készített vagy közzétett írásművekből e-Pub-ot, PDF-et, és más – pontosabban nem meghatározott – e-book formátumokat készít. A hálózaton, mint kiderült, a WordPress-en kreált web-publikációkat értik.

A csatolt prezentáció alapján az is megállapítható, hogy a PDF-nél nem egyszerű olvasási variánsról van szó, hanem POD (Print on Demand) nyomtatásra kész lay-out kivitelről. Ennyiben gondolják azt, hogy szoftverük a self-publishing szerzőknek, és a kisebb könyvkiadóknak egyaránt professzionális könyv szerkesztést és megjelentetést tesz lehetővé.

Példának egy, a szoftver segítségével formázott könyvet mutatnak be. Címe a tanulmánynak: Book: a Futurist’s Manifesto. Összegyűjtött esszék a könyvkiadás változó világáról.

A szoftver ingyenes, csak regisztrációhoz kötött. Elérhetőség: www.pressbooks.com

További információ: www.konyvkonnektor.hu