Összefogás az internetes pedofil tartalmak visszaszorításáért

forrás Prim Online, 2011. december 1. 18:08

A gyermekek biztonságos internethasználatának megteremtése, és a pedofil tartalmak internetes terjesztésének megakadályozása érdekében írt alá szándéknyilatkozatot Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke, Christopher Laska, a Telenor Magyarország vezérigazgatója és Petőfi Attila, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi főigazgatója csütörtökön a rendőrség Teve utcai székházában.

A jogellenes és káros online tartalmak elleni küzdelem mérföldkövévé válhat Magyarországon a ma aláírt együttműködés, jelentette ki Szalai Annamária. A cél elérésének hatékony és újszerű modellje lehet a közfeladatot ellátó és a magánszektorban működő szervezetek jelen szövetkezése.

Az együttműködésben a NMHH részéről a társadalmi felelősségvállalási program keretében működtetett Internet Hotline weboldal vesz részt, amelyen keresztül az ártalmas, jogsértőnek vélt internetes tartalmakat lehet bejelenteni, és amely hamar népszerűségre tett szert a világhálót használók körében. Az NMHH segít a jogsértő tartalmak eltávolításában, illetve a bejelentetett és vélhetően jogsértő oldalakról rendszeresen tájékoztatja az ORFK-t.

Az NMHH elnöke elmondta, bízik benne, hogy a fiatalkorúak védelmét más szolgáltatók is fontos célnak tartják, és hamarosan csatlakoznak a mai, példaértékű megállapodáshoz.

Az összefogás részeként a Telenor Magyarország 2012. január 1-jétől elérhetetlenné teszi az Interpol tiltólistáján szereplő, pedofil tartalmú weboldalakat. A nemzetközi tiltólistát az ORFK juttatja el a mobilszolgáltatóhoz.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elkötelezetten kiáll minden olyan kezdeményezés mellett, amelynek célja, hogy a gyermekeket megóvja a káros és illegális internettartalmaktól, és támogatja a digitális közbizalom megteremtését.