Egyre nagyobb az igény a mobilnyomtatás iránt

MTI Sajtóadatbank, 2011. december 2. 08:14

A Canon szerint a következő években a nyomtatási piacon két fő trend lesz a meghatározó, az okos eszközök elterjedésével a mobilnyomtatási igények jelentős növekedése, illetve a dokumentumkezelési piac előretörése, amivel egyidejűleg átalakul a vállalatok működése is.

   A csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón ismertetett adatok szerint az okostelefon és tabletpiac robbanásszerű növekedésének következtében a következő öt évben ezzel arányosan megnő az új nyomtatási megoldások iránti igény: az amerikai piakutató Gartner felmérése szerint az okostelefonok piaca 2015-re világszinten eléri az 1,105 milliárd eladott darabot, az értékesített táblagépek száma pedig a 326 milliót, ami több mint ötszörös növekedés 2011-hez képest. A Magyarországon a lakosság 10 százaléka már most is okostelefont használ.
    A fejlődést mutatja az is, hogy a vállalatok szerint alkalmazottaik 98 százaléka használja az okostelefonját munkavégzéskor, a táblagépét pedig 44 százalékuk. Ugyanakkor a szintén amerikai piackutató, az IDC felmérése szerint az okostelefon használók 52 százaléka még nem tud mobileszközéről nyomtatni, pedig feltétlenül szüksége lenne rá. A munkavállalók 52 százaléka leggyakrabban olvasásra használja a mobileszközöket, és 38 százalék nyilatkozott úgy, hogy a mobilnyomtatás legnagyobb előnye, hogy bárhonnan, bármelyik nyomtatóra nyomtathatnak.
    A Canon mindebből következően úgy véli, hogy a vállalatok számára a közeljövőben elengedhetetlen lesz mobilnyomtatási technológiák integrálása a dokumentumkezelési rendszerekbe.
    Zétényi Árpád, a Canon Magyarország üzletfejlesztési menedzsere Ebből következően a Canon nagy üzletet lát a magyar piacon is az új megoldásokban: a magyarországi irodai szoftveres megoldások forgalma 2011-ben az előző évhez képest 49 százalékkal nőtt, 2012 és 2015 között pedig a Canon a tervek szerint megtriplázza az ebből származó forgalmát. Így a vállalati üzletágban 2014-re 20 százalékra nő az irodai szoftveres megoldások értékesítésének aránya Magyarországon. A társaság anyavállalati előírások miatt nem közöl részletes lokális gazdasági adatokat.
    Az eseményen ismertetett adatok szerint a nyomtatást is magába foglaló teljes dokumentumkezelési világpiac forgalma 2013-ban már 5,5 milliárd dollár lesz.