Az elmúlt egy év keresései Magyarországról és a nagyvilágból

forrás Prim Online, 2011. december 15. 18:43

A világ internetezőinek szemével tekinthetünk vissza 2011-re – a Google ma közétette idei Zeitgeist adatait. Az aktuális korszellemet bemutatni hivatott toplisták a globális trendek mellett számos ország – köztük Magyarország – kereséseinek adatait összegzik, és fellebbentik a fátylat arról, hogy mik voltak az év legizgalmasabb és legnépszerűbb témái, legyen szó hírességekről, fontos eseményekről vagy épp tévéműsorokról.

A Google Zeitgeist idén immár 11. éve enged bepillantást az év legnépszerűbb vagy épp leggyorsabban növekvő keresőszavaiba. A közzétett toplisták segítségével bárki képet kaphat róla, hogy idén mi váltotta ki a legnagyobb érdeklődést az internetezők körében: míg a globálisan leggyorsabb növekedést elérő keresőszavak listáját a net-celeb Rebecca Black vezeti – melyet a Google újdonsága, a Google+ követ, hogy aztán ismét egy hírességet, Ryan Dunn-t találjuk a dobogó harmadik fokán –, addig a magyar internetezők figyelme idén kiugró mértékben a valóságshow-k és egy online játék felé fordult (1. Éden Hotel, 2. Való Világ, 3. Kapi Hospital).
 
A Google Zeitgeist „leggyorsabban növekvő keresések” listái azt tükrözik, mely témák váltottak ki kiemelkedő érdeklődést az egyes országokban és világszerte. Ebben a kategóriában azok a kifejezések kerülnek a lista élére, melyeknél a leadott keresések száma a leggyorsabban, és a legtöbbet növekedett, ahogy pl. Rebecca Black és az Éden Hotel esetében is. A „legkeresettebb kifejezések” listái pedig azokra a szavakra utalnak, melyekre az adott témában összességében a legtöbben kerestek 2011-ben.
 
A leggyorsabban növekvő keresések

Magyarországon
 

Világszerte
 
                    
Az idén kiugró népszerűségre, érdeklődésre számot tartó hírességek globális és hazai listája a különbözőségek mellett néhány hasonlóságot is tartalmaz: ahogy világszerte, úgy Magyarországon is a 10 leggyorsabban növekvő keresőszó közé került a tragikus sorsú tehetséges énekesnő, Amy Winehouse, és a nemrégiben elhunyt Steve Jobs, az Apple legendás vezére. Mellettük a hazai listán elsősorban frissen felfedezett, valóságshow-kból és tehetségkutatókból ismert hazai hírességek láthatóak, de népszerű külföldi nevek mellett felkerült a listára az ismert fiatal zenész, Fluor is.

A leggyorsabban növekvő keresések a hírességek között

Magyarországon
 

Világszerte
 
 
Idén sem csak a hírességek tartották izgalomban az internetezőket. Arról például, hogy a hazai netezők 2011 során melyik TV műsorra kerestek a legtöbbet, a következő lista tanúskodik:
 
Legkeresettebb TV programok Magyarországon
 
 
A fentieken kívül még számos globális, és ország szintű Google Zeitgeist toplista érhető el a következő linken: http://www.googlezeitgeist.com/hu