Amikor az e-mail nem elég

forrás Prim Online, 2011. december 20. 14:00

A mobil eszközök terjedése magával hozza a kapcsolódó szolgáltatások fejlődését is, amelyek segítenek jobban kihasználni a hordozhatóságban rejlő lehetőségeket. Ezen területek közé tartozik a mobil nyomtatás témaköre is, amelyre egyre nagyobb a felhasználók igénye.

Mobil nyomtatáson −bár a kifejezés félrevezető lehet − alapvetően azt értjük, hogy egy mobil készülék − okostelefon, laptop, tablet, stb. − interneten kapcsolódik egy szintén a webhez kapcsolt nyomtatóhoz, amely lehetővé teszi a felhasználó számára a távoli nyomtatást anélkül, hogy a nyomtatóhoz közvetlen hozzáférése lenne. Néhány esetben e-mail nyomtatásáról van szó, amikor a fájlt csatolva küldik a hálózatra kapcsolt nyomtató közvetlen e-mail címére. Máskor a problémát felhőalkalmazásokkal oldják meg.

A lehetőség gyakorlati haszna elsősorban az üzleti szférában mutatkozik − az üzletembereknek nem kell megvárni, míg visszaérnek az irodába, hogy ott nyomtassanak és fontos dokumentumokat osszanak meg munkatársaikkal, ügyfeleikkel vagy partnereikkel − mutatott rá Újlaki Andrea, az OKI marketing menedzsere. Ehhez hasonlóan az is lehetséges például, hogy valaki repülőjegyet foglaljon, miközben hazafelé utazik a vonaton, és a beszállókártyája már a nyomtatóban várja, mire megérkezik.
Az Ericsson azt jósolja, hogy a világon a mobil előfizetők száma 2011 végére meghaladja az egymilliárdot. Az iparági kutatásokat végző Gartner előrejelzése szerint a cégek 90 százaléka mérettől függetlenül támogatja majd a személyes eszközökön futtatott vállalati alkalmazásokat 2014-re. Ezt a jelenséget egyetlen komoly piaci szereplő sem hagyhatja figyelmen kívül − mutatott rá a szakember.

A Lyra által nemrég végzett felmérés a sokat utazó munkavállalóktól kérdezte, nyomtatnak-e a telefonjukról vagy tabletjükről. A válaszadók negyede mondott igent, és majdnem fele pedig még ugyan nem nyomtatott ilyen eszközökről, de szeretne. Az IDC szerint a „mobil munkatársak” számának gyors növekedése, az okostelefonok és tabletek rohamos terjedése és a mobil alkalmazások kombinált hatásai a mobil nyomtatószolgáltatások iránti igény növekedését hozzák a következő 5-10 évben.
A piacon már több ilyen mobil nyomtatási alkalmazás hozzáférhető. Sok egy-egy speciális nyomtatómárkára készült, de már megfogalmazódott az igény az univerzális szoftverekre is. Ilyen lehetőséget kínál jelen pillanatban a Microtech Corp ePrint és a Cortado Workplace. Mindkettő kompatibilis a legtöbb márka nyomtatójával, beleértve az OKI portfolio mono és színes LED nyomtatóit és a multifunkciós készülékeit is.

A Microtech Corp ePrint két alkalmazása is kompatibilis az iOS és Androidos eszközökkel. Az ePrint Free egy egyszerű és kockázatmentes útja az OKI nyomtatóval való kompatibilitás és használat tesztelésének. A teljes verziónak, amely 2,99 dollárba kerül, több funkciója van, és lehetővé teszi a weblapok és a PDF file-ok nyomtatását, valamint a dokumentumok előnézetét, a papírméret és a szín beállításait.

A Cortado, az OKI partnere, bevezette a Cortado Workplace alkalmazást, az üzleti szektorban jól ismert felhő és mobil nyomtatási megoldást. Ez az OKI nyomtatókkal és a multifunkciós eszközökkel is kipróbált és tesztelt kompatibilitással bír. A Cortado Workplace lehetővé teszi a dokumentumok nyomtatását okostelefonokról és tabletekről, valamint kompatibilis az iOS-sel, az Androiddal, a Blackberry-vel, és a Symbian-nel is. A 2GB-os ingyenes online tárháznak köszönhetően az eszköz használói dokumentumokat tárolhatnak a saját felhő munkaterületükben és szükség esetán bármilyen internetkapcsolattal elindíthatják a nyomtatást.

Az ingyenesen letölthető Cortado Workplace alkalmazás lehetővé teszi a mobil nyomtatást PC vagy nyomtatómeghajtó nélkül, így bármikor kiváló minőségű nyomatokat készíthet OKI nyomtatóján otthon, útközben vagy az irodában.