Számítógépes munkaidő-beosztás a MÁV-nál

forrás Prim Online, 2011. december 28. 10:33

A napokban elindította a MÁV-START Zrt. a teljes hálózatára - azaz az összes kocsivizsgáló, pénztáros és jegyvizsgáló munkaidő-beosztására - kiterjedő új, vezénylést segítő szoftverét. Ezáltal jelenleg kevesebb mint háromszáz fő végzi a mintegy hatezer dolgozó munkáltatásával kapcsolatos tevékenységeket.

A személyszállító vasúttársaság 2009-ben hozta meg a döntést egy, a munkáltatást segítő számítógépes rendszer létrehozásáról, majd a sikeres közbeszerzési eljárást követően indulhatott el a fejlesztés. Ennek köszönhetően hatékonyabbá válik a vezénylést igénylő munkavállalók foglalkoztatása, csökken a munkaerőhiányból adódó túlórák mennyisége. A rendszer elindítása nemcsak a munkavállalók irányításával foglalkozók munkáját könnyíti, hanem a vonatok közlekedtetéséért is felelős üzemirányítók rendkívüli odafigyelést igénylő munkáját is. További előny, hogy a munkaügyi szabályok betartása így könnyebben és kevesebb időráfordítással ellenőrizhető.

A kifejlesztett szoftver a MÁV Zrt. és a MÁV-START Zrt. több rendszerével is kapcsolatban áll, és a napi működtetés során folyamatosan keletkező gyakorlati tapasztalatok alapján a fejlesztés folyamatos. Az alkalmazás előkészített a vonatkísérők jegykiadó gépével történő kommunikációra is, mindez hozzájárulhat a járművek jövőbeni, valós idejű követéséhez.