ICT Day 2012: Stratégiához a technológiát

forrás Prim Online, 2012. január 18. 09:17

A Computerworld ICT Day konferenciáján, illetve kiállításán 2012. február 7–8-án arra keresik a választ mind az előadók, mind a hallgatók, miként növelhető az üzlet hatékonysága IT-eszközökkel.

A gazdasági szervezetek hatékonyságának egyik kulcskérdése, hogy az üzletet szolgáló IT-rendszereik mennyire működnek hatékonyan, ami egyre inkább azt jelenti, hogy maximálisan segíteniük kell az üzleti folyamatokat, ám ezt a lehető legalacsonyabb költségszinten kell megvalósítaniuk. A mintegy három éve húzódó globális gazdasági válságra az IT – mint az egyik leginnovatívabb iparág – gyorsan és hatékonyan reagált. Új technológiák jelentek meg, amelyek rugalmas hozzáférést biztosítanak az erőforrásokhoz. Új értelmet kapott a mobilitás, amely a konzumerizáció folyamatával karöltve rugalmassá tette a munkavégzést, gyorsabbá a reagálási képességet.

Meghatározó a piac
A konferencia 0. napján, amely 9 órától 14 óráig tart, Felcsuti Péter, a hazai közgazdasági gondolkodás egyik meghatározó személyisége, keynote előadóként bemutatja, milyen folyamatokra kell felkészülniük a gazdálkodó szervezeteknek 2012-ben. A vállalatok informatikai vezetőitől ma már elvárás az üzleti központú gondolkodás: az IT elsődleges feladata ugyanis az, hogy eszközöket adjon a vállalatnak arra, hogy utóbbi gyorsan reagáljon a változó piaci kihívásokra.

Tóth Attila Zoltán, a MOL Csoport informatikai igazgatója, a Vezető Informatikusok Szövetsége elnökségének tagja, hasznos tanácsokkal érkezik. Mint az EuroCIO konferenciák rendszeres résztvevője, nagy nemzetközi kitekintéssel is rendelkezik a lehetséges stratégiákról és technikákról.

Gaidosch Tamás, a KPMG partnere a hazai piacon szerzett tapasztalatait osztja meg a közönséggel, a konferencia első napján pedig a Cloud Computing Fórum című panelben a felhőszolgáltatások bevezetésénél szerzett gyakorlati tapasztalatairól számol majd be. Vasvári Gergely a Unit4 Codától és Koncz Béla, a Magyar Telekom szakértője A gyors döntés titka: mobil felső vezetői dashboard címmel a vállalati döntéshozatalt segítő technikákat mutat be. A naplógyűjtés egyik nemzetközileg elismert szakértőjének tekinthető BalaBit szakembere Tudnod kell, mikor mi történik! címmel arról fog beszélni, milyen jelentősége van az IT-rendszeren belül a naplózásnak, és ez a munka hogyan oldható meg a leghatékonyabban.

Az IT-rendszerek gazdaságos működésének egyik kulcsa a biztonságos energiaellátás. Erről és a green IT eszmekörének gazdaságilag is hasznosítható vetületéről fejti ki véleményét Szarka Attila, az APC mérnöke, aki a konferencia mindkét napján tart előadást Adatközponti infrastruktúra menedzsment 3D-s hűtési szimulációval címmel. A 0. nap összefoglalóját előreláthatóan Laufer Tamás, az IVSZ elnöke tartja; előadásában többek között a magyar vállalati IT-kultúra állapotáról is beszél majd.

Középpontban a hazai piac
A konferencia első napjának délelőttjén plenáris előadásokon vehetnek részt az érdeklődők. A nyitó előadást dr. Solymár Károly Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Informatikai Államtitkárságának főosztályvezetője tartja IT-rendszerek a törvények szellemében címmel. Komáromi Zoltán, az IDC Magyarország ügyvezető igazgatója pedig a kutatócég felmérései alapján nemzetközi kontextusba helyezi a hazai IT-piac 2012-ben várható trendjeit.

Bellák Zoltán
, az EuroCloud elnökségi tagja, a magyar EuroCloud Egyesület elnöke Takács Tiborral, a Vezető Informatikusok Szövetségének alelnökével együtt tart előadást Cloud vagy nem cloud: szkepszis vagy realitás? címmel, amelyben a felhőszolgáltatások előnyeit és problémáit veszik sorra szállítói és felhasználói megközelítésben. A délelőtti plenáris előadások sorát az AmChem elnökségi tagjának, György Lászlónak az előadása zárja, aki a hazai cégek külkapcsolati lehetőségeiből ad ízelítőt. Ezenkívül lesz előadás a rövid, közép- és hosszú távú stratégiai tervezés nehézségeiről is.

Tematikus panelek

A plenáris előadások után párhuzamos panelekben folytatódik a konferencia. A Securuty Fórum panelben Sík Zoltán biztonsági szakértő helyezi tágabb összefüggésbe a vállalati rendszerek biztonságának kérdését IT-biztonság vagy adatbiztonság? című előadásában. A BalaBit szakértői a folyamatbiztonság és naplózás összefüggéseiről beszélnek, míg Békés Viktor, a Rittal Magyarország munkatársa az IT-rendszerek tervezésekor igencsak hangsúlyos infrastruktúra biztonságának kérdéseivel foglalkozik. Emellett szó lesz a mobilitás térnyerésével még inkább erőre kapó adatszivárgási problémák elleni küzdelem módozatairól.

A Vállalati Versenyképesség Fórum panel középpontjában azok a technológiák állnak, amelyekkel a gazdálkodó szervezetek a rendelkezésre álló információkat valós üzleti haszonná konvertálhatják. Vitaindító előadásában Szabó Zoltán egyetemi docens, a Corvinus Egyetem Információrendszerek Tanszékének vezetője Van új a nap alatt? Üzletfejlesztés IT-val című előadásában az IT és az üzlet kapcsolatával foglalkozik. Vasvári Gergely (Unit4 Coda) és Koncz Béla (Magyar Telekom) egy vezető dasboard bevezetésének tapasztalatait mutatja be. Emellett lesz előadás a social media alkalmazásának lehetőségeiről, valamint strukturálatlan adatok feldolgozási lehetőségeiről is.

Ma az egyik legfontosabb téma a vállalati hatékonyságnövelés területén a cloud computing, amely beruházás nélkül kínál rugalmas hozzáférést a szükséges erőforrásokhoz. A Cloud Computing Fórum című panelben Gaidosch Tamás (KPMG) a hazai bevezetési tapasztalatokról beszél előadásában. Emellett szó lesz a felhőszolgáltatások jogi hátteréről, a mobilitás és a cloud computing összefüggésiről, valamint terítékre kerül az egyik legfontosabb kérdés: a saját rendszerek és a cloud computing összehangolása, továbbá ezeknek a hibrid rendszereknek a menedzselési problémái.

Elsősorban a beruházást tervező cégeknek jelenthet segítséget a Government & Enterprise Fórum című panel, ahol a MAG – Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. képviselői adnak eligazítást a 2012 folyamán igénybe vehető pályázati lehetőségekről. A tanácsadó szakemberek hatékony pályázati technikákat mutatnak be, valamint a fejlesztési stratégiák és a pályázás összefüggéseiről beszélnek.

Fontos információk 
ICT Day – Stratégiához a technológiát
Időpont: 2012. február 7–8.
Helyszín: Cinema City Aréna Plaza, 1087 Budapest, Kerepesi út 9.
További információk és regisztráció:
http://computerworld.hu/konferencia/65

Regisztrációval kapcsolatban: Biró Ilona, ilbiro@idg.hu , +36 1 577 4374
Szervezéssel kapcsolatban: Svájger Árpád, asvajger@idg.hu , +36 70 324 4450