Megnyílt a Martin Luther King digitális archívum

MTI Sajtóadatbank, 2012. január 18. 07:00

Mintegy 200 ezer Martin Luther Kinghez kötődő személyes dokumentum vált elérhetővé a nagyközönség számára egy digitális archívum révén, amely a polgárjogi vezető január 15-i születésnapjának évfordulója alkalmából kezdte meg a működését.

Az atlantai King Központ által létrehozott internetes archívumban King személyes jegyzetei, a John F. Kennedynek küldött távirata és a Nobel-békedíj beszédének kézzel írott vázlata is helyet kapott. A dokumentumok között továbbá prédikációkat tartalmazó papírdarabkák, börtönből írt levelek és olyan, Kingnek címzett gyűlölködő levelek is sorakoznak, amelyeknek szerzői afroamerikai barbárnak nevezték a polgárjogi vezetőt. 
 
Mint azt Martin Luther King III, a központ elnöke elmondta, az archívum "segít életben tartani és tovább adni apám üzenetét". A polgárjogi vezető január 15-i születésnapjára való megemlékezés alkalmából Barack Obama elnök és családja egy washingtoni iskola könyvtárában végzett önkéntes munkát - számolt be a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala.
 
Az iskolából intézett beszédében Obama elmondta, hogy "nincs olyan ember, aki ne tudna segíteni másokon". Mint hozzátette: a közösségi munka a legjobb módja annak, hogy méltó módon tisztelegjünk a polgárjogi vezető öröksége előtt. 
 
Az elnök és a first lady polcokat szerelt fel az iskolában, és mindketten egy-egy híres King idézetet - "az idő mindig alkalmas jó tettek megtételére", illetve  "van egy álmom" - festettek a falra. A polgárjogi szférában dolgozók, valamint a szövetségi hivatalnokok ez idő alatt megkoszorúzták a washingtoni National Mall nemzeti parkban álló Martin Luther King Jr-emlékművet.