Az őshonos nyelvek is belépnek a digitális korba - Az első írásos megjelenés egy szöveges mobilüzenet (2. rész)

MTI Sajtóadatbank, 2012. január 25. 09:50

A világ túlnyomó része számára a legvonzóbb elérhető technológia nem az internet, hanem a mobiltelefon. És nagyon sokan inkább üzenetek írására használják a készüléket, mintsem beszélgetésre. Bár a legtöbb nyelvnek nincsen írott formája, az emberek kiválasztanak valamilyen írásmódot, és azt használják anyanyelvi üzeneteikhez. Harrison például Szibériában találkozott egy csulim teherautósofőrrel, aki a kis nép nyelvén, tuvanul formált mondatait cirill betűkkel írta.

"Mindenfelé lehet hasonlókkal találkozni - mondta a nyelvész. - Már szép számmal vannak nyelvek, amelyek első írásos megjelenése nem a Biblia, hanem egy szöveges üzenet."
    
A legtöbb gyártó az égre emeli a tekintetét 
    
Többen éveken keresztül fáradoztak azon, hogy életet leheljenek a N'Kóba, de csak azután szereztek tudomást egymásról, hogy létrehozták internetes oldalaikat. 
 
Traore kouroussaba.com nevű website-ján kívül létezik Diané kanjamadi.com nevű internetes oldala és a fakoli.net is, amelyet Mamadi Doumbouya, egy guineai hozott létre; ő szoftverfejlesztő mérnökként dolgozott Philadelphiában, és nyugdíjasként a N'Ko terjesztésének szenteli az idejét.
 
Az, akinek van iPhone-ja, ma már könnyen tud szöveges üzeneteket váltani és e-mailezni N'Ko írással. Az Eatoni nevű New York-i cég, amely mintegy 300 nyelv mobiltelefonos billentyűzettel történő alkalmazásához fejlesztett ki szoftvert, tavaly készült el a N'Ko appel, amely iPaden is működik.
 
A világ leggyorsabban növekvő mobiltelefon-piaca Afrika. "A szöveges üzenetek életmentők lehetnek számunkra, Guineában -fejtette ki Traore, aki szerint a lehetőség, hogy a nyelvükön írhatnak is, komolyan ösztönzi az embereket az írástanulásra. - Korábban a falum férfijai a karóráikkal hencegtek, most pedig már a mobiltelefonjaikkal."
 
A gyártókat azonban nem könnyű meggyőzni arról, hogy új ábécékkel bővítsék mobiltelefonjaik kínálatát. Howard Gutowitz, az Eatoni vezérigazgatója sok lehangoló tapasztalatot szerzett ezen a téren. "A legtöbb gyártó az égre emeli a tekintetét - fedte fel. - Vagy tíz évet töltöttem azzal, hogy körbeszaladjam a világot, és beszéljek a mobiltelefon-gyártókkal."