Pandavilág élőben a neten, Kínából

MTI Sajtóadatbank, 2012. február 2. 08:22

Jó minőségű, nagy felbontású, élő mozgóképeket továbbít Kína szerdától webkamerák segítségével óriás pandáiról, hogy ezzel is felhívja a figyelmet az állatok megmentéséért folyó munka fontosságára.

    A két bekamerázott helyszín a Szecsuan tartományi Ja'an (Ya'an) városhoz közeli rezervátum, pandaközpont, illetve kutatóbázis.
    "E csodálatos lényeket hazájukban megmutató kamerák arra a súlyos felelősségre emlékeztetik az embereket, amelyben minden Földön élő osztozik" - húzta alá az alkalomból kiadott közleményben Li Tö-seng (Li Desheng) a kutatóközpont igazgatója.
    Az egyik kamera például öt pandabocs - köztük egy ikerpár - mindennapjait követi, míg egy másik a felnőtt állatokat filmezi. A www.explore.org/pandas weboldal gondozói az élő felvételek mellett az érdekesebb "jeleneteket" megörökítő szerkesztett változatot is rendszeresen közszemlére teszik majd a világhálón.
    Szerdai nemzetközi debütálásán egy pandapáros a hátán himbálva magát zöld bambuszleveleket majszolt, a háttérben párás hegyi környezet volt látható. A háttérben harmadik társuk épp egy dombra kapaszkodott fel.
    Az óriáspandák még mindig a világ legnagyobb végveszélyben lévő állatai közé tartoznak. Mintegy 1600 példány él közülük szabadon Kína erdőségeiben, elsősorban Szecsuan és az északnyugati Senhszi (Shaanxi), valamint Kanszu (Gansu) tartományok területén.
    Világszerte további körülbelül 300 panda él fogságban, elsősorban Kínában.