Ingyenesen a világhálón Lomax amerikai folklórgyűjteménye

MTI Sajtóadatbank, 2012. február 2. 08:54

Február végén felkerül a világhálóra Alan Lomax hatalmas amerikai zenei folklórgyűjteménye. A 17 ezer számot ingyenesen teszik hozzáférhetővé.

    Lomax a XX. század egyik legjelentősebb zenetudósa, akit Bob Dylan "misszionáriusnak" nevezett. Hírnevet szerzett a bluesénekes Huddie Leadbelly dalainak rögzítésével, a dzsesszrajongók körében pedig Jelly Roll Morton számainak felvételével. Az ő nevéhez fűződik Muddy Waters és Woody Guthrie első felvételeinek elkészítése is - emlékeztetett a The Daily Telegraph online cikke.

    Nagy vágya volt egy "óriási zenedoboz" létrehozása, amelynek révén az évtizedek munkájával összegyűjtött hatalmas anyag mindenkihez eljuthatna. A New York Times kedden számolt be arról, hogy tíz évvel Lomax halála után a technika lehetővé tette az elképzelés valóra váltását. Az ötezer órányi hangfelvétel, a 400 ezer lábnyi filmszalag, háromezer videokazetta, ötezer fénykép, valamint számos kézirat hamarosan online válik hozzáférhetővé - a gyűjtemény zöme ingyenesen, a CD-k, illetve digitális letöltések pedig fizetés ellenében.

    A gyűjtemény további érdekessége, hogy mára már eltűnőben lévő nyelveket tartalmazó felvételek is szerepelnek benne. A zenetudóst ugyanis az ének és a tánc mellett a beszélt nyelv is érdekelte, és ezért ebben a témakörben is minden számára hozzáférhető anyagot gyűjtött és rögzített világszerte.

    Lomax segítségével alapították meg annakidején a rangos Newporti Folkfesztivált. Az amerikai elnök 1993-ban művészeti érdeméremmel tüntette ki a zenetudóst. A Land Where Blues Began című könyvéért pedig elnyerte az amerikai könyvkritikusok díját. Studs Terkel Pulitzer-díjas író és történész egyszer azt mondta róla: "Az volt a zenetörténetnek, aki Caruso az éneklésnek".

    Mint a telegraph.co.uk írásából kiderült: Bruce Springsteen márciusban megjelenő, Wrecking Bell című új albumán is szerepel két szám, amelyek az archívum felvételei nyomán készültek.