Az ACTA széleskörű társadalmi egyeztetését szorgalmazza az IVSZ

MTI Sajtóadatbank, 2012. február 16. 09:15

 Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) szerint az infokommunikációs technológiai (IKT) szektor innovatív vállalkozásainak lehetőségeit is korlátozhatják a január végén aláírt Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás (ACTA) egyes rendelkezései.

    A szervezet szerdai közleményében felhívja a figyelmet, hogy az ACTA jelenlegi változata az érintettek bevonása nélkül született meg.
    Az IVSZ az egyezmény ratifikálása előtt elengedhetetlennek tartja a széleskörű társadalmi egyeztetést, hogy a hazai szabályozás alakításában mind az innovatív vállalkozások és közvetítő szolgáltatók, mind a jogtulajdonosok érdekei kiegyensúlyozottan, egymásra tekintettel és transzparens módon érvényesüljenek. Ennek első lépéseként a szervezet együttműködést kezdeményezett a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával.
    A közleményben kiemelik: a magyar GDP 10 százalékát adó IKT szektorban különösen magas az innovatív vállalkozások aránya. Az IVSZ tagvállalatok körében végzett 2011-es felmérés szerint az innovatív vállalkozások még a recesszió idején is 6-7 százalékos növekedést értek el. A szervezet szerint ezt a növekedési potenciált foghatja vissza az ACTA, melyet január végén Magyarország is aláírt.
    Az ACTA jelenleg ismert rendelkezései alapján azok a cégek, startup vállalkozások, projektek, amelyek valamilyen fejlesztési tevékenységbe kezdenének, azt kockáztatják, hogy egy esetleges szándékolatlan jogsértés miatt a tényleges kár mértékét jelentősen meghaladó összegű kártérítést kell fizetniük.
    Az érdekvédelmi képviselet szerint ezek a vállalkozások szerzői jogi szempontból gyakran nem kiszámítható közegben működnek, aminek oka egyrészt a jogszabályok összetettsége, az európai uniós szerzői jogi szabályozás sokszínűsége, másrészt az, hogy az iparágra jellemző felgyorsult technológiai és piaci változásokat a szerzői jogi szabályozás nem tudja követni.
    Az IVSZ szerint az egyezmény több pontatlanságra, illetve nem egyértelmű rendelkezést is tartalmaz. A közvetítő szolgáltatók számára például szankciókat állapíthat meg, amennyiben egy szerzői jogsértéssel vádolt, ám jogerősen el nem ítélt felhasználója szolgáltatását nem függeszti fel. Emellett a jelen megfogalmazásban az ACTA lehetővé teszi, hogy az internet szolgáltatókat kötelezzék a szerzői jogsértéssel vádolt weboldalak elérhetetlenné tételére. Ezen szolgáltatókat, cégeket, projekteket továbbá az ACTA alapján bevezetendő új jogérvényesítési eljárások is fenyegetik, amelyek szintén túlmutatnak az uniós joganyagban rögzítetteken az IVSZ szerint.