Óriási siker a Putyint rács mögött ábrázoló fiktív YouTube-videó

MTI Sajtóadatbank, 2012. február 17. 09:11

Óriási siker az a Vlagyimir Putyinról készült, a Youtube videomegosztó portálra minap feltöltött meghamisított videó, amely az orosz kormányfőt a vádlottak padján, rács mögött ábrázolja.

    Az eddig már több mint 3 millió ember által megtekintett fiktív képsorok meglehetősen valódinak tűnnek; a szerzők az eredetiséghez a Kremlt bíráló Mihail Hodorkovszkij egykori orosz iparmágnás 2010-es bírósági tárgyalásán készült felvételeket hívták segítségül. A Putyin bíráló Hodorkovszkij ellen 2003-ban indult bűnvádi eljárás, amely mögött sokan Putyin bosszúját sejtették.
    Az egyperces videón az orosz kormányfő egy moszkvai bírósági teremben lehorgasztott fejjel ül az orosz igazságszolgáltatásban gyakran használt vádlott-ketrecben, és egyebek mellett hatalommal történő visszaélés, valamint "terrorcselekmények előkészítésében való részvétel" miatt kell felelnie.
    A meghamisított képsorokra válaszul a kormányfő támogatói olyan videókat posztoltak, amelyeken a Putyin nélküli Oroszországot elöntő káoszt és mészárlást vizionálják.
    Putyin 2000 és 2008 között Oroszország államfőjeként tevékenykedett, s a március 4-én esedékes elnökválasztáson ismét versenybe száll a posztért, s az előrejelzések szerint el is fogja nyerni.
   
www.youtube.com/watch?v=v1hLtFn4CLU