A német alkotmánybíróság elzárta a PIN-kódokat és jelszavakat a nyomozóhatóságok elől

MTI Sajtóadatbank, 2012. február 25. 07:39

Németországban az alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek ítélte pénteken azt a jogszabályt, amely hozzáférést biztosít a nyomozóhatóságoknak az állampolgárok PIN-kódjaihoz és különböző jelszavaihoz.

A karlsruhei testület szerint a távközlésről szóló törvény vonatkozó rendelkezése sérti az állampolgárok információs önrendelkezési jogát. Az ítélet alapján a hatóságok csak bírósági engedéllyel kérhetnek ki szolgáltatóktól PIN-kódot vagy jelszót - például mobiltelefonhoz vagy email-fiókhoz -, bírói felhatalmazás nélkül pedig kizárólag olyan esetben, amikor az előzetes engedély beszerzésével járó késedelem elháríthatatlan kárt vagy veszélyt okozhat.

 
A törvényhozásnak 2013 júniusáig kell az alkotmánybírósági döntésnek megfelelő új jogszabályt alkotni. A hatályos rendelkezés addig alkalmazható, azzal a korlátozással, hogy az adatokat csak abban az esetben szabad kikérni a szolgáltatótól, ha erre a büntető perrendtartásról szóló törvény vagy egyéb jogszabály is felhatalmazást biztosít. 
 
Az eljárást adatvédelmi aktivisták kezdeményezték még 2005-ben. Az alkotmánybíróság a kifogásolt szabályok egy részét helybenhagyta, ennek alapján továbbra is kötelező a név, a lakcím és a születési idő megadása a kártyás előfizetéses rendszerben működő telefonszolgáltatás igénybe vételéhez.