A Stratfor az adatvédelem megsértésének minősítette a WikiLeaks-kiszivárogtatást

MTI Sajtóadatbank, 2012. február 28. 09:34

A Stratfor amerikai magán hírszerző és stratégiai elemző cég hétfőn elítélte, hogy a WikiLeaks kiszivárogtató weboldal közzétette elektronikus levelezését.

    "Ez az adatvédelem sajnálatos, szerencsétlen és jogellenes megsértése" - hangzott a texasi székhelyű cég által kiadott közlemény, amely szerint egyes elektronikus üzenetek hitelesek lehetnek, másokat viszont meghamisíthattak vagy megváltoztathattak, ezért a Stratfor elzárkózik attól, hogy hitelesítse őket vagy megmagyarázza tartalmukat.

    A WikiLeaks hétfőn jelentette be, hogy közzéteszi a Stratfor több mint 5 millió e-mailjét, amelyet az Anonymus hackercsoport decemberben tulajdonított el a cégtől.
    A Stratfor az elektronikus levelek közzétételét a maga elleni "direkt támadásnak" tekinti, és a hackerakció, valamint az ügyfelek kilétének nyilvánosságra hozatala után egy újabb kísérletnek a cég "elhallgattatására és megfélemlítésére". A Stratfor leszögezte, hogy folytatja a geopolitikai elemzést.

    "Az e-mailek magántulajdont képeznek. Mint minden magán e-mailt, ezeket is úgy írták meg, hogy nem számítottak arra, hogy azokhoz a feladón és a címzetten kívül bármikor más is hozzáférhet" - hangzott a közlemény.
    A Startfor elismerte, hogy a kalózakció és az üzenetváltások közzététele jelentős nehézségeket okoz a cég "ügyfeleinek, barátainak és alkalmazottjainak", amiért bocsánatot kért és ígéretet tett a bizalom helyreállítására.
    A WikiLeaks hétfői közleményében azt írta: "az e-mailekből fény derül a Stratfor informátorhálózatára, számlázási rendszerére, a pénzforgalmát meghamisító technikáira és pszichológiai módszereire".