Az ókori világ földrajzát segít megismerni a Google új projektje

MTI Sajtóadatbank, 2012. február 29. 08:10

 A GAP (Google Ancient Places, Google ókori földrajzi helyek) program keretében olyan webes alkalmazást fejlesztenek ki, amellyel a Kr.e. 500 és Kr.u. 500. közötti időszakból származó klasszikus szövegekből az érdeklődők kikereshetik az antik földrajzi helyekre történő utalásokat - olvasható a PAst Horizons (www.pasthorizonspr.com) régészeti hírportálon.

    A projekt nemzetközi együttműködésben valósul meg,  amelyben egyebek közt a Southamptoni Egyetem, az Edinburgh-i Egyetem, a berkeleyi Kaliforniai Egyetem szakemberei vesznek részt.
      Speciális szoftver segítségével kideríthető, hogy a szövegen belül milyen gyakran történik említés például valamilyen településről, a GAP bemutatja az utalásokat, sőt a keresett földrajzi helyeket, településeket térképen is elhelyezi. Megkereshetők a program segítségével azok a művek, szövegek is, amelyek az adott korral és földrajzi helyszínekkel foglalkoznak
    Jelenleg még csupán 27 szöveg szerepel a keresőprogramban, de néhány hónapon belül számukat több százra akarják növelni. A GAP ezen felül bekapcsolódik egy tágabb, az antik világgal foglalkozó ingyenes adatbázis-hálózatba, a Pelagiosba. Ennek révén a felhasználók az ókori szövegeken kívül a régészeti leletekkel kapcsolatos információkhoz és történelmi dokumentumokhoz is hozzáférést nyerhetnek.
    "Jelenleg nagyon sok ókori szöveg csak az elit intézetek, egyetemek kutatói számára hozzáférhető. A GAP lehetővé teszi egy sokkal szélesebb felhasználói kör számára, hogy megismerje, felfedezze az antik világot" - hangsúlyozta Leif Isaksen, a Southamptoni Egyetem elektronikai és számítástechnikai intézetének kutatója.