Elhunyt Andrew Breitbart amerikai konzervatív blogger

MTI Sajtóadatbank, 2012. március 2. 09:05

Elhunyt Andrew Breitbart amerikai konzervatív blogger, médiavállalkozó és aktivista, az amerikai internetes hírközlés egyik legbefolyásosabb és legvitatottabb alakja.

    Breitbart, akit követői a kormányzati korrupció és a demokrata politikusok viselt ügyeinek leleplezése, valamint a fősodorbeli média "liberális elfogultságának" bírálata miatt kedveltek, csütörtökre virradóra, 43 éves korában, "természetes okok következtében" hunyt el Los Angelesben. A blogger, akit idén korábban szívpanaszokkal kezeltek, nem sokkal éjfél után az otthonának közelében összeesett, mentővel kórházba szállították, de nem tudtak segíteni rajta. Breitbart több jelentős portál felett gyakorolt befolyást, a többi között az ő nézetei határozták meg a bighollywood.com, a biggovernment.com és a bigjournalism.com tartalmát. A liberális Huffington Post alapítói közé tartozott, igaz, hamar kiszállt ebből a csapatból.


    2010-ben azzal kavart botrány, hogy videón közzétette az amerikai agrárminisztérium egy fekete alkalmazottja, Shirley Sherrod beszédét, amely a fehérekkel szembeni erős elfogultságot sugallt. A nőt azonnal elbocsátották. A későbbiekben kiderült, hogy a Sherrod által elmondottakat erősen megvágták. A Fehér Ház bocsánatot kért tőle és új állást ajánlott neki, ő azonban ezt nem volt hajlandó elfogadni.
    Tavaly Breitbart hozta nyilvánosságra azokat a kompromittáló felvételeket, amelyeket Anthony Weiner demokrata képviselő küldözgetett szét magáról az interneten ismeretlen nőknek. A politikus belebukott a botrányba.

    Andrew Breitbart politikai, filmes és egyéb témájú publikációiban az 50-es évek "wasp" (fehér angolszász protestáns) szellemiségét idéző nyelvezetet használt. A tavaly megjelent Righteous Indignation: Excuse Me While I Save the World (Jogos felháborodás: bocsássatok meg, miközben megmentem a világot) című könyve, amely önéletrajzi és hitvallási elemeket ötvözött, bestsellerré vált az Egyesült Államokban.
    Breitbart Hollywoodban nőtt fel. Az apja étteremtulajdonos, az anyja pedig bankár volt. A New Orleans-i Tulane Egyetem elvégzése után visszatért Dél-Kaliforniába és egy ideig a filmiparban, majd zenei szakíróként működött.  Internetes pályafutása a 90-es évek közepén kezdődött. Egy ideig a Drudge Report című konzervatív híroldalnál dolgozott, majd miután ennek alapítója, Matt Drudge bemutatta Arianna Huffingtonnak, hozzá nyergelt át, majd önálló vállalkozásba kezdett.