Iskolások tanítják az időseket számítógépezni

MTI Sajtóadatbank, 2012. március 15. 08:45

Általános iskolások és gimnazisták kapták a feladatot Olaszországban, hogy megtanítsák számítógépezni a hatvanöt év felettieket.

    A digitális oktatásban háromezer diák vesz részt.
    "Azt nem tudom, hogy a komputer megváltoztatta-e az életemet, de az biztos, hogy kapcsolatban érzem magam a világgal. Kikerestem az interneten, hogy milyen betegsége van a férjemnek, ellenőrizni tudom a bankszámlámat, és a hírportálokat is olvasom" - mondta a sajtónak a harmadik generáció számára indított számítógépes tanfolyamok egyik hallgatója, a nyolcvanegy éves Maria Di Caro.
    Több mint négyezer hatvanöt év feletti kapcsolódott be a Nonni su Internet (Nagyszülők interneten) elnevezésű oktatási programba. Összesen százötven iskolában indította el a számítógép használatát tanító tanfolyamot a Mondo Digitale (Digitális világ) alapítvány, amelynek szervezésében az utóbbi tíz évben tizenkétezernél is több idős diák sajátította el a webes ismereteket. A harmincórás kurzus a számítógép bekapcsolásával indul és a Skype használatával ér véget.

    Az iskolák a termet adják, a diákok tanítanak, az idősek pedig igyekeznek tartani a fiatalok diktálta ritmust. "Az első, amit meg akarnak tanulni, az az e-mail használata. Azt hittem, unalmasak és lassabbak lesznek, de az idősek ugyanúgy az ösztöneiket követik, mint mi fiatalok, és ugyanúgy nem szeretik, ha azt hiszik róluk, hogy nem képesek valamire" - mesélt tapasztalatairól egy tizenhat éves komputeroktató.
    Tavaly a tizennyolc éves olaszok kilencven százaléka internetezett, a hatvan-hatvannégy év közöttieknek pedig egynegyede. Arányuk 2006-ban még csak tizenkét százalékos volt.