Hatástalan küzdelem az online fegyverkereskedelem ellen Kínában

MTI Sajtóadatbank, 2012. március 24. 10:36

Terjedőben a fegyverek online adásvétele Kínában, a tehetetlen hatóságokat "trükkös" szóhasználattal tévesztik meg a kereskedők - számolt be a jelenségről a China Daily (CD) című angol nyelvű napilap.

    Az összeállításban felidéznek egy internetes hirdetést, amely kutyákat és kutya eledelt kínált, de árat nem tartalmazott. Csiangszu (Jiangsu) tartomány Jangcsou (Yangzhou) városban gyanút fogott egy rendőr, s csatlakozott a témában folytatott csethez. Nem kellett sok idő hozzá és felfedezte: a kutya valójában lőfegyvert jelent, az eleség pedig lőszert.
    Az apró feladójánál, egy Csi (Ji) családnevű férfinél egy darab légfegyvert találtak, ezer hozzávaló tölténnyel. Mint kiderült, ő szintén a világháló segítségével jutott a puskához, s egy idő után hasonló módon szeretett volna túladni rajta.
    A rendőrség a szálak felgöngyölítésekor megtalálta a korábbi eladót is: egy ruházati cikkekkel foglalkozó kuangtungi (Guangdong) kiskereskedőt. A Cseng (Zheng) nevű férfi a legnagyobb kínai elektronikus kereskedelmi szolgáltató oldalán, a "kínai eBayen", a taobao.com-on hirdetett.
    Az illetőről az is kiderült, hogy közel 200 emberrel dolgoztatott, s több mint 210 személynek adott el lőszert. A nyomozók felfedték azt is, hogy hol gyártották a puskacsöveket, s hol a többi alkatrészt, tartozékot. Két városban három gyár és két raktár tartozott a társasághoz, amelyben egy hobbiból lett fegyverkovács is dolgozott.
    Csak Jangcsou város térségében tiltott fegyverkereskedelem miatt tavaly több mint 300 embert vettek őrizetbe és mintegy 160 légfegyvert koboztak el, illetve 400 ezer lőszert foglaltak le. A lőszert legkevesebb 17 tartományban gyártották, illetve forgalmazták - közölte a rendőrség.
    Szakértők szerint a fegyverek és a hozzávalók online értékesítése állandósult probléma, amit ugyanezek a szakértők úgy orvosolnának, hogy megszigorítanák az elektronikus kereskedelem, valamint a kapcsolódó expressz kézbesítési szolgáltatás szabályait.
    Egy a CD által megszólaltatott pekingi ügyvéd szerint minimális követelménynek kell lennie egy e-kereskedelmi szolgáltatóval szemben, hogy garantálja: szolgáltatása révén nem segíti elő bűncselekmények elkövetését. Az Alibaba Group Holding szóvivője viszont gyakorlatilag lehetetlennek tartja, hogy a portékáikat kínálók milliót ellenőrizzék.