A táblagépek vetnek véget a PC-korszaknak (2. rész)

MTI Sajtóadatbank, 2012. március 28. 11:35

Hogy akkor milyen időpontra is várható a számítástechnikai ipart évtizedeken át meghatározó PC-k uralmának vége?

    Egy 2010-es konferencián elmondott előadásában Steve Jobs sajátos párhuzammal jellemezte az általa poszt-PC-érának nevezett időszakot: a számítógépeket olyan teherautókhoz hasonlította, amelyek egészen addig uralták az autóipart, amíg a társadalom távolabbra nem kezdett kerülni mezőgazdasági gyökereitől. "A PC-k - miként a teherautók - ugyanakkor sokáig megmaradnak még, mivel jelentős értéket képviselnek, és sok ember fogja használni őket" - hangsúlyozta akkor az Apple tavaly elhunyt vezérigazgatója.
    Legutóbbi beszédében Timothy D. Cook, a cég új vezetője sem a PC-ipar halálát jósolta, bár azt hangsúlyozta, hogy az iPadek bekebeleztek néhány részpiacot - inkább a Windows alapú számítógépek, mint a Mac-ek rovására. Ez különösen igaz a PC-k egyik kategóriájára: az olcsó netbookok értékesítései az utóbbi pár év során meredek hanyatlásnak indultak. A finn szakértő, Horace Dediu szerint az iPadek a PC-k másodlagos vagy harmadlagos piacáról viszik el a vevőket, és sokan nem lecserélni fogják számítógépeiket, hanem kiegészítő eszközként ezekhez veszik meg a táblagépeket.

Elmosódik a kategóriák közti határ

    Nem tétlenkednek a hagyományos PC-k gyártói sem. Bár a dobozszerű asztali gépek részesedése egyre csökken a PC-üzletágon belül, az Apple MacBook Airje és az Intel-processzorokkal szerelt windowsos laptopok ultrabooknak nevezett kategóriája képes újraértelmezni a hagyományos, kagylóhéjszerűen nyíló notebookok fogalmát: olyan szupervékony eszközök, amelyek mind jobban hasonlítanak a táblagépekre.
    A Windows 8 azzal kecsegtet, hogy még inkább képes lesz felrázni a számítógép-tervező szakembereket. A Microsoft és hardvergyártó partnerei olyan laptopokat mutattak be, amelyek billentyűzete körbeforgatható, vagy akár el is távolítható, így azok máris átváltoztathatók táblagépekké.
    "A táblagépek és a PC-k piaca mindinkább összemosódik - vonta le a következtetést Tim Coulling, a Canalys elemzője. - Számos formai újításnak leszünk még tanúi, és ember legyen a talpán, aki majd meg tudja mondani, hogy melyik készülék a táblagép, és melyik a PC."