Megállapodás a roaming-díjak további csökkentésében

MTI Sajtóadatbank, 2012. március 29. 08:35

Előzetes megállapodásra jutottak az Európai Parlament, az Európai Bizottság és az európai uniós tagországokat képviselő Tanács tárgyalódelegációi az új távközlési szabályokról, amelyek egyebek között a mobiltelefonos barangolási díjak (roaming) további csökkentését teszik lehetővé.

Mint Neelie Kroes, a távközlési kérdésekért felelős biztos szerdai közleményében tudatta, az új szabályok tartós megoldást jelentenek a külföldi mobilhasználat magas költségei ellen, és nagyobb versenyhez vezetnek a piacon. A megállapodást még az EP plénumának és a teljes Tanácsnak jóvá kell hagynia, ez várhatóan májusban, illetve júniusban megtörténik.

A kompromisszum szerint még idén megkönnyítik a barangolási piacokra való belépést az alternatív szolgáltatók számára, azzal az elvárással, hogy a más országok hálózatüzemeltetői szabályozott nagykereskedelmi árakon biztosítsanak hozzáférést hálózataikhoz. A fogyasztóknak pedig legkésőbb 2014-től lehetőségük lesz arra is, hogy nemzeti szolgáltatójuktól függetlenül választhassanak más szolgáltatót a barangolási szolgáltatásokra. Az utazók jobb számlainformációkhoz is jutnak majd külföldön. Amíg az új szabályok teljesen nem érvényesülnek - várhatóan 2017-ig -, az EU-szabályozás meghatározza az egyes szolgáltatások felső határát.

Már idén júliustól például percenként 29 centnél nem kerülhet többe egy roaming-hívás a fogyasztónak, míg a szöveges üzenetért legfeljebb 9 centet, az internethasználatért pedig megabyte-onként maximálisan 70 centet kell fizetni. 2014-től ugyanezek a plafonok 19, 6, illetve 20 centre süllyednek.