Támadják a brit kormányt, amiért emaileket és hívásokat akar ellenőrizni

MTI Sajtóadatbank, 2012. április 3. 09:04

Nagy-Britanniában a polgári szabadságjogok megőrzésén munkálkodó csoportok bírálták a kormányt amiatt, hogy a brit lakosság telefonhívásainak, email-jeinek illetve sms-einek ellenőrzését lehetővé tevő törvény elfogadását tervezi - adta hírül hétfőn a BBC brit közszolgálati televízió hírportálja.    

A közeljövőben nyilvánosságra hozandó jogszabály értelmében az internetes vállalatok kötelesek lesznek azonnali, azaz az eseményekkel egy időben történő hozzáférést biztosítani a brit kormány lehallgató központjának (GCHQ) a kommunikációhoz. David Davis konzervatív politikus szerint ezzel szükségtelenül kiterjesztenék az állam képességét arra, hogy "az átlagemberek után szaglásszon".

A konzervatív-liberális koalíció által irányított brit belügyminisztérium szerint azonban mindez kulcsfontosságú lépés a bűnözés és a terrorizmus elleni küzdelemben. A legutóbbi munkáspárti kormány arra vonatkozó kísérlete, hogy létrehozzanak az internethasználatot és a telekommunikációt lefedő központi adatbázist, éppen az akkori konzervatív és liberális ellenzék miatt fulladt kudarcba.

Ehelyett egy 2009-es uniós irányelv értelmében az internetszolgáltatók kötelesek 12 hónapon át megőrizni a felhasználók adatainak, elektronikus leveleinek valamint telefonhívásainak egyes részleteit. Noha az üzenetek tartalmát nem kell megtartaniuk, a feladó és a címzett személye valamint a kommunikáció ideje és földrajzi helye rögzítésre kerül.
Az új jogszabály - amelynek bejelentését vélhetően a II. Erzsébet brit uralkodó által májusban elmondott "trónbeszéd" idejére tervezik - állítólag feljogosítja majd a GCHQ-t, hogy az eseményekkel egy időben, s nem pedig utólag jusson hozzá a szóban forgó adatokhoz.

Nick Clegg liberális miniszterelnök-helyettes kijelentette; ellenezte azt a javaslatot, hogy a kormány elolvashassa az emberek email-jeit, vagy hogy egy új központi adatbázis jöjjön létre. Clegg egyben tagadta, hogy a jelenlegi szabályozás kapcsán erről lenne szó, hangsúlyozván, hogy az mindössze a hatóságok munkáját segítené a terroristák elfogásában, valamint a súlyos bűncselekmények felderítésében.