Több ezer hamisított DVD-t és játékszoftvert foglalt le a NAV Budapesten

MTI Sajtóadatbank, 2012. április 6. 18:41

Több ezer illegálisan másolt filmet és játékszoftvert foglaltak le a pénzügyőrök egy fővárosi boltban és piacon; a hamisítók ellen büntetőeljárást indítottak - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.

Suller György Attila őrnagy, a NAV vám- és jövedéki szóvivőjének közlése szerint csütörtökön egy budapesti boltban tartott ellenőrzéskor egy rejtekhelyen nagy mennyiségű DVD-re és Blu-ray lemezre írt filmet és játékszoftver találtak, míg a hatósági ellenőrzés ideje alatt a boltba betérő férfi autójában a járőrök szintén nagy mennyiségű DVD-lemezt találtak.  

 
Az üzletben és a járműben 406, borítóval ellátott DVD-tokot, 1.176 darab filmet és játékszoftvereket tartalmazó DVD-t, valamint 20, a játékszoftverek használatához szükséges konzolgépet foglaltak le.
 
A szóvivő közlése szerint egy budapesti piacon a pénzügyőrök próbavásárlást tartottak, de a megvásárolt DVD-ken nem szerepelt a szerzői jogdíj megfizetését igazoló matrica, ezért ellenőrzést végeztek, és ennek során lefoglaltak mintegy 14 ezer darab DVD-t, 3.500 CD-t, illetve csaknem 300 darab pendrive-ot, memóriakártyákat és Blu-ray lemezeket.
 
Ugyanezen a piacon egy másik ellenőrzés során ugyancsak illegálisan másolt, különféle műsoros, szerzői jogvédelem alatt álló DVD-ket találtak a pénzügyőrök, és az eladótól 523 másolt, műsoros DVD-t foglaltak le.
 
A hamisítók ellen mindhárom esetben szerzői, vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt indult büntetőeljárás.