Betonudvarok helyett iskolakert: Szavazás indul a zöldebb suliért

forrás Prim Online, 2012. április 27. 08:10

Dr. Bálint György kertészmérnök, azaz a közismert Bálint gazda is részt vesz a Cetelem Zöldsuli Program zsűrijében, az iskolazöldítési pályázatra beérkezett legjobb tervek kiválasztásában. A Cetelem és a WWF népszerű közös kezdeményezésének célja, hogy 5 millió forint támogatás segítségével 10 hazai általános iskola számára nyíljon lehetőség az elszürkült, lehangoló betonudvarok kizöldítésére, barátságos, hívogató iskolakertek kialakítására.

 

 

Az iskolazöldítési pályázatra beérkezett tervekre szavazhatnak az érdeklődők május 11-ig, a nyertesek őshonos növényekkel ültethetik be az iskolaudvart. A www.cetelem.hu/zoldsuli oldalon leadott voksok alapján öt, egyenként 500 ezer forintos "zöldítési csomag" talál gazdára. További öt intézményről szakértői zsűri dönt: a pályázatokat Bálint György kertészmérnök, a WWF és a Cetelem munkatársai értékelik - közölte a természetvédelmi szervezet.

„Kevés hasznosabb gyerekjátékot tudok elképzelni az iskolakerteknél. A virágok, fák, bokrok gondozásával már a legkisebbek is elsajátíthatják a kertészkedés alapjait, s az élmény egész életüket végigkíséri majd. A zöld iskolaudvar a természet tiszteletére, szeretetére nevel” – mondta el az ország „Bálint gazdája”.

    A Cetelem Zöldsuli Programjához kapcsolódó pályázatra összesen 160 zöldítési terv érkezett: az intézmények vezetői és tanárai a diákokkal együttműködve részletes terveket készítettek az iskolakertek kialakítására, az élhetőbb környezet megteremtésére. A beérkezett zöldítési tervekben olyan őshonos növények kaptak helyet, mint a kislevelű hárs, a mezei juhar és a kocsányos tölgy. A programban idén kiemelt hangsúlyt kaptak a Magyarországon őshonos növényfajták. A szervezők célja ugyanis az volt, hogy a diákok megismerjék a környezethez jól alkalmazkodó, könnyen nevelhető őshonos hazai fajokat és fajtákat, gondozásukkal erősítve a környezet iránti felelősségüket.

A második alkalommal meghirdetett Cetelem Zöldsuli Programra tavaly is több mint 100 terv érkezett, a 10 nyertes iskola már zöldebb környezetben kezdhette az idei tanévet. Most újabb 10 intézmény alakíthatja ki a tervezett iskolakerteket, élettelibb, otthonosabb körülményeket teremtve ezzel több ezer diák számára.

A Cetelem Zöldsuli Program rövidfilmje az alábbi képre kattintva, valamint a következő linken tekinthető meg:
http://www.youtube.com/watch?v=-E9WIL2DZgo