Vészjelző internetes bejegyzése után levettek a képernyőről egy kínai tévést

MTI Sajtóadatbank, 2012. április 28. 08:14

Eltűnt a képernyőről a kínai központi televízió (CCTV) egyik ismert műsorvezetője, Csao Pu (Zhao Pu), miután április 9-én mikroblogján azt írta, hogy egyes joghurtok és élelmiszeripari termékek veszélyes zselatint tartalmaznak.

Utolsó fellelhető bejegyzésének dátuma a Sina vejpón (weibo) lévő mikroblogján: április 11. Az interneten ismerősei és ismeretlenek is keresik, a blogbejegyzések szerint nem veszi fel telefonját. Ügyében a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró szervezet is közleményt adott ki, amelyben magyarázatot kér a CCTV vezetésétől.
A 41. évében járó tévés bejegyzésében leírta, hogy egy "oknyomozó riportertől származó sms-üzenetet" közvetít. "Ne egyetek joghurtot (a sűrű fajtából), vagy zselét. Különösen a gyerekek. Ezek tartalma igazán ijesztő. Nem mondom el a részleteket" - szólt a rövid szöveg, amelyet levételéig körülbelül 130 ezer "másolatban" továbbítottak a világhálón.

A CCTV április 15-én közölte leleplező riportját, amelyben azt bizonyította, hogy a gyógyszergyártásáról ismert Csöcsiang (Zhejiang) tartományi Hszincsang (Xinchang) megyében a kapszulák előállításához olyan ipari zselatint használnak, amely jóval több krómot tartalmaz, mint az étkezési zselatin, és ezért mérgező. A televíziós összeállításból kiderült, hogy az alapanyagot feldolgozott bőrhulladékból nyerték ki.
A több kínai tartományra kiterjedő kapszulahamisítási botrány azóta egyre dagad, már több mint 80 kapszulagyártó üzemet bezártak, több zselatingyárra lecsaptak, több tucat vezetőt, tulajdonost őrizetbe vettek.
A Hszinhua hírügynökség április 16-i összeállításának végén az írta, "a múlt héten egy meg nem erősített jelentés azt állította, hogy ipari zselatint használtak fel joghurt- és pudingkészítményekhez, de ezt a fő tejtermékgyártók hamarosan cáfolták".

A CCTV-ből ellentmondó hírek keltek szárnyra Csao hollétére vonatkozóan. Az egyik szerint a műsorvezető "normális" - tíznapos - szabadságon van, mások szerint megbüntették, de nem vesztette el az állását.
Kínában az elmúlt időszakban harcot indítottak az internetes álhírek, pletykák ellen, kampányt hirdettek a "kibertér megtisztítása", az "online információk biztonsága" érdekében. Ennek jegyében weblapok készítőinek ezreit figyelmeztették, gyanúsítottak százait vették őrizetbe és online bejegyzések százezreit törölték. A mikroblogokon elrendelték a valós névvel történő regisztrációt.