Digitális átállás tesztprogramot indít az NMHH

MTI Sajtóadatbank, 2012. május 4. 08:11

Digitális átállás tesztprogramot indít a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) - jelentette be csütörtökön soproni sajtótájékoztatóján Aranyosné Börcs Janka főigazgató.

Közlése szerint Sopronban 1500, Barcson és környékén körülbelül kétszer ennyi rossz szociális helyzetű háztartást keresnek fel a jövő héttől kérdezőbiztosaik. Az állami program keretében a hatóság által megbízott munkatársak egyeztetik az érintett személyekkel a tesztprogramban való részvétel feltételeit. Érdeklődnek arról, hogy a megkérdezettek kizárólag analóg földfelszíni technológiával televízióznak-e, igenlő válasz esetén pedig tájékoztatnak az állami támogatás lehetőségéről és annak feltételeiről.
A program eredményeként a jogosult rászorulók jobb minőségű, digitális televíziózási lehetőséghez jutnak.       
Hozzátette: az igényfelmérési szakaszt követően, szeptemberben indulhat a támogatott vevőkészülékek (set-top boxok) és - ha szükség van rá - az antennák beszerelése.
 

Aranyosné Börcs Janka az MTI kérdésére elmondta: a különbözőségük miatt esett a választás erre a két területre: Sopron fejlett nagyváros, míg a barcsi kistérséget a szórványtelepüléses, kisfalvas szerkezet jellemzi. "A tesztprogram eredményeit folyamatosan beépítjük az országos digitális átállás projektjébe" - jelentette ki a főigazgató. Kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: a tesztprogram értékelése alapján hamarosan döntés születik az országos támogatási program pontos menetéről. Jelezte: a támogatási rendszerben a digitális földfelszíni vételhez kártyafüggetlen set-top boxokat kívánnak alkalmazni. Ezek beszerzési ára a piacon nagyobb tétel esetén 8-10 ezer forint körül mozog, és folyamatosan csökken.