Idén is keresik az információs társadalmat népszerűsítő újságírókat

forrás Prim Online, 2012. május 17. 11:10

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT), az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér) ismét közösen hirdeti meg Az év informatikai újságírója díjat, amely az elhunyt kiváló újságíró, Kovács Attila nevét viseli.

A három szakmai szervezet a Kovács Attila-díjjal olyan újságírót kíván elismerni, aki 2012-ben készült munkáival sokat tett az infokommunikáció népszerűsítéséért. Átfogó képet adott az információs társadalom életminőséget javító képességeiről, adottságairól, felhívta a figyelmet az új lehetőségekkel járó új típusú veszélyekre, illetve beszámolt a modern infokommunikáció mindennapi életre gyakorolt hatásáról vagy azokról a hibákról, amelyek mindezeket hátráltatják. A díjra jelöltek között szerepelhetnek a nyomtatott, az elektronikus (TV, rádió) és az online média képviselői, így akár bloggerek is.

A kiírók 2012. október 1-jéig várják a jelöléseket a díjra az NJSZT honlapján. A szakmai szervezetek mellett várják az olvasók, az újságíró kollégák, köztük a korábbi díjazottak jelöléseit is. A bírálat fontos szempontjai közé tartoznak azok a törekvések, melyek az információkommunikáció népszerűsítő hatásán túl, célul tűzték ki a digitális szakadék áthidalását is. 

A legjobb IT újságírókat 2005 óta díjazzák. 2011-től Kovács Attila nevét viselő díj első nyertese Elek László újságíró, rádiós szerkesztő-műsorvezető volt, aki a Magyar Rádió Tudományos Szerkesztőségének tagjaként számos számítástechnikával, informatikával foglalkozó műsor készítője, a Háló és azt követően a Digitális című műsor alapítója, szerkesztője volt, illetve a Rádió Kihívás című műsorában rendszeresen lehetőséget nyújtott az informatika társadalmi hatásaival foglalkozó szakembereket megszólalására.

A díj névadójáról:
Kovács Attila, a válogatott kardvívó a 80-as évek elején kezdte újságírói pályafutását a Számítástechnika című havilapnál, ahonnan a mai IDG elődjét jelentő Computerworld Informatika Kft.-hez igazolt, ahol a hírlevél műfaj magyarországi meghonosítását kapta feladatul. Alapító tagja a Prím Kft.-nek, szerkesztette és kiadta a nyílt rendszerekkel foglalkozó OpenX hírlevelet és a telekommunikációról szóló TávLapot.  Ezt követően a Monitor hetilap főmunkatársa lett, 1996. óta pedig a Prím Online hírportál vezető szerkesztője, újságírója volt.

A díj odaítéléséről hét fős bíráló bizottság dönt, amely a kiírók képviselőiből, valamint kommunikációs szakemberekből áll:
   
Bőgel György, professzor – CEU Business School (a bizottság elnöke)
Papp Péter, alelnök – IVSZ
Lenhardt Anita, ügyvezető partner – LWp Kommunikáció
Mester Sándor, életműdíjas informatikai újságíró- Infotér Egyesület
Miltényi Gábor, ügyvezetőigazgató-helyettes – NJSZT
Dr. Rétfalvi Györgyi, főiskolai tanár – BKF, Kommunikációtudományi Intézet
Sali Róbert, MBA, informatikus

A díj átadására a 2012. november 15-én megrendezendő 6. Digitális Esélyegyenlőség Konferencián kerül sor.

Az év informatikai újságírója díj korábbi elismertjei:
2005: Dojcsák Dániel - SG Informatikai és Tudományos Hírmagazin
2006: Hirschler Richard - HVG Háló, Kovács Olivér - Klubrádió, Simon S. András - Figyelő
2007: Fülöp Hajnalka – Népszabadság, Sági Gyöngyi – Világgazdaság, Sziebig Andrea - IT-Business, Dezső András - hvg.hu
2008: Mallász Judit - IT Business, Gerényi Gábor – Index, Vértes János Andor – Prim Média
2009: Bodnár Ádám – hwsw.hu, Mester Sándor életműdíjas informatikai újságíró
Kovács Attila-díj:
2011: Elek László- Magyar Rádió