Műszaki tudományok: Tematikus hónapokat szervez a győri Mobilis

MTI Sajtóadatbank, 2012. május 30. 08:29

Tematikus hónapokkal kínál mélyebb, de szórakoztató betekintést a műszaki tudományok egyes területeibe a győri Mobilis tudományos játszótér – közölte a központot működtető társaság ügyvezetője az MTI-vel.

    Szilasi Tamás Péter elmondta, hogy április elején, két héttel a nyitás után rendezték első tematikus hétvégéjüket. A próbavíkend témája – április elsejére tekintettel – az Őrült tudósok, tudományos őrültségek volt.
    Májust a fenntartható járműhajtásnak szentelték, nem utolsósorban azért, mert a hónapot az alternatív hajtású járgányok Széchenyi Futama nyitotta Győrben. A látogatókat váró kísérletek sorába így bevették a különböző hajtóanyagok bemutatását, de – összetekert papírhengerekkel modellezve - azt is, hogyan lehet könnyebbé tenni egy jármű szerkezetét, csökkentve ezzel az üzemanyag-felhasználást.
    A júniust a Múzeumok Éjszakájának szenteli a Mobilis, „ha már valahol mi is egyfajta múzeum vagyunk” – jegyezte meg Szilasi Tamás Péter, jelezve: a jövő hónapban például a művészet és a műszaki tudományok kapcsolatát veszik górcső alá. „Nem létezik sikeres termék dizájn, önmagát eladó formaterv nélkül” – hozott egy példát a téma fontosságára a tudományos játszótér vezetője.