Új osztott feldolgozási technológia a hatékony adatgyűjtéshez

forrás Prim Online, 2012. június 1. 09:13

A Fujitsu Laboratories Limited új osztott feldolgozási technológiája óriási valós adattömeget gyűjt össze hatékonyan a felhőben hálózati átjárókon keresztül. Napjainkban terjedőben vannak a nagy volumenű valós adattömeget (pl. pillanatnyi tartózkodási helyre és egészségügyi állapotra, vagy a szervezetek működésére vonatkozó adatokat) gyűjtő szolgáltatások és óriási kihívást jelent az adatgyűjtés során továbbított rendkívüli adattömeg kezelése. Erre a problémára reagálva a Fujitsu Laboratories kidolgozott egy olyan algoritmust, amely a felhőben feldolgozandó adatokat először egy átjárón keresztül optimalizált módon rendszerezi. Ezzel a technológiával az átjáróban már feldolgozott adatok kerülnek a felhőbe, így 99%-os csökkenés érhető el az adatátviteli forgalomban.

Ily módon nagy tömegű valós adatot lehet feldolgozni a felhőben, kisebb adatforgalmi költség mellett. A Fujitsu reméli, hogy ezzel a fejlesztéssel is hozzájárul az intelligens, emberközpontú társadalom megteremtéséhez.

Háttér
Az eszközök és a terminálok egyre kompaktabbá váltak az utóbbi években, miközben a kommunikációs technológia is tovább fejlődött. Megjelentek olyan felhőszolgáltatások, amelyek többféle, hálózatra csatlakozó gép és érzékelő segítségével gyűjtik és hasznosítják az adattömeget, a „big data”-t. A valós környezetben keletkező óriási adattömeget a felhőben összegyűjtve korábban elképzelhetetlen információkhoz lehet hozzájutni, és ezek új értékként juttathatók vissza a társadalmi közegbe. Jó példa erre a közösségi infrastruktúra optimalizálása, pl. az energiahálózatok vezérlése vagy a berendezések megelőző karbantartása M2M (machine-to-machine) kommunikációs kapcsolaton keresztül.