Új generációs adatközpont optimalizálási megoldás az ABB-től

forrás Prim Online, 2012. június 6. 10:41

A cég magyarországi képviselője, az ABB Kft. hazánkban is bemutatja újdonságait az átfogó hálózati megoldásoktól a "state-of-the-art" monitoring és ellenőrzési rendszerekig. Az ABB Data Center konferencia 2012. június 12-én kerül megrendezésre, amelyre minden érdeklődőt szeretettel vár az ABB Kft.

A digitális információ mára egyet jelent a villamosenergiával, mely nélkül nem létezhetne. A növekvő internet-használat és felhőalapú számítástechnika alkalmazás az adatközpontok méretére is jelentős hatást gyakorol, és ez az ökológiai lábnyomunkban is megjelenik. Az adatközpontok általában tizenötször több energiát fogyasztanak négyzetméterenként, mint egy tipikus irodaház, de néhány esetben akár százszor energiaigényesebbek is lehetnek – a hét minden napján 24 órában. Ezek a létesítmények összességében 80 millió megawattóra villamosenergiát emésztenek fel évente, így a hatékonyságot javító bármilyen fejlesztés jelentős költségmegtakarítást képes eredményezni, miközben a szén-dioxid kibocsátást is csökkenti.

Az ABB Data Center előadásokkal és bemutatókkal egybekötött konferenciáján, június 12-én minden érdeklődő megismerheti a cég átfogó hálózati megoldásait, és a "state-of-the-art" monitoring és ellenőrzési rendszereket, melyek optimalizálják a szerver teljesítményét, az energia felhasználást és hűtést. Az előadók betekintést nyújtanak többek között az adatközponti infrastruktúra menedzsment (DCIM) rejtelmeibe, és bemutatják az egyenáram előnyeit az adatközpontok működésében, valamint az ABB Decathlon™-t, az ABB Group új generációs adatközpont optimalizálási megoldását, amely a SmartGridet használja az adatközpontok hatékonyságának növelése érdekében.



„Egyedülálló technológiáinkkal integrált, átfogó és teljes körű enterprise-menedzsmentet tudunk biztosítani bármilyen adatközpont számára a hatékonyság növelése érdekében, mely túlmutat a napjainkban ismert Data Center Infrastruktúra Menedzsmenten (DCIM). Ennek köszönhetően a napjainkban talán legnagyobb igényt, az informatikai igények gyors lereagálását is támogatjuk. Globális megoldásainknak köszönhetően a költségcsökkentés több területen jelentkezik, így megrendelőink számára a megtérülési idő is gyorsabbá, kiszámíthatóbbá válik” – mondta Tanja Vainio, az ABB Kft. ügyvezető igazgatója.

Az ABB jelentős eredményekkel büszkélkedhet az adatközpontok területén világszerte. A cég a napokban jelentette be, hogy az IT és telekommunikációs (ITC) szektor egyik neves svájci szolgáltatójaként ismert Greennel együttműködve hivatalosan is felavatta a Green Zürich-West adatközpontjának kibővített részét, mely egyenáramú (DC) technológiával működik. A Green nagyfeszültségű egyenáramú (HVDC) technológiájú HP szervereket alkalmazó létesítménye jelenleg a világ összes DC adatközpontja közül a legerősebb. Az ABB 1 megawattos DC áramelosztó megoldást biztosít a 3300 m2-es Zürich-West adatközpont kibővített, 1100 m2-es területén. Az új rendszer 10 százalékkal hatékonyabb a váltakozó áramú (AC) technológiánál, és az építési költségek is 15 százalékkal kevesebbe kerültek, mint egy AC rendszer esetén.

Az ABB ezenkívül a legújabb generációs moduláris adatközpontok és szolgáltatások egyik vezető gyártójával, az IO-val karöltve fejlesztette ki a világ első DC (egyenáram) alapú adatközpont modulját, amely képes kielégíteni a DC adatközpontok növekvő igényeit. Az új modul akár 20%-kal több energiát képes megtakarítani, mint a hagyományos váltakozó áramra épülő technológiák.

Az ABB számára a közösségi média sem ismeretlen terület, mióta 11 millió USD értékű megbízást kapott a Facebooktól, hogy az első európai adatközpontjának zavartalan energiaellátást biztosítson megoldásaival. A Svédország északi részén fekvő Luleában épülő, maga nemében egyedülálló, gigantikus adatközpont energiaellátását biztosító alállomásban egy-egy darab nagy- és középfeszültségű lég- és gázszigetelésű kapcsolóberendezés garantálja majd a zavartalan működést.

A világ legenergiahatékonyabb adatközpontjának működtetésében is jelentős szerepet kapott az ABB.  A finnországi Helsinkiben lévő Uspenski-katedrális alatti barlangban található az Academica IT vállalat által üzemeltetett adatközpont, ahol a szerverek által kibocsátott hőt a kerület központi fűtési rendszerében vezetik el, ellátva távhővel közel 500 házat. Az adatközpont ABB áramelosztó egységei lehetővé teszik a szerverek energiafogyasztásának hatékony szabályozását és biztosítják az áram megfelelő elosztását.

Az ABB megoldásai nyújtottak segítséget a díjnyertes szuperszámítógép-központ, a Weta Digital védelmében, hogy megóvják az elektromos hálózat zavaraiból következő pusztító hatásoktól. A Weta Digital az egyik legsikeresebb vizuális effektusokat gyártó cég a filmiparban. Az érdemeiket felvonultató filmek hosszú és lenyűgöző listáján megtaláljuk a világszerte 2,8 milliárd USD bevételt produkáló Avatart. A cég új-zélandi adatközpontját – mely egyike a világ 200 legnagyobb szuperszámítógép-központjának – két ABB AVC2 aktív feszültség-szabályozó védi az elektromos hálózatban jelentkező zavaroktól, köztük a túlfeszültségtől.

 



10 érdekesség az adatközpontokról
·    Az adatközpontok évente 80 millió megawatt óra energiát igényelnek – ez a mennyiség 1,5x elegendő lenne New Yorknak
·    Az adatközpontok működéséből származik a globális szén-dioxid kibocsátás 2 százaléka
·    A növekedés jelenlegi üteme mellett és további fejlesztések nélkül napjaink energiahatékony adatközpontjai 2020-ra 359 megatonna szén-dioxidot állítanak elő, amely egyenlő az Egyesült Államokban használt gépjárművek 48 százalékának a kibocsátásával.
·    Egy adatközpont energiaigénye 25000 amerikai háztartáséval egyenlő
·    Évente 5.75 millió új szervert helyeznek üzembe világszerte
·    Egy átlagos adatközpont hűtése a működéshez szükséges energia 30 százalékát felemészti
·    A világ legnagyobb adatközpontjai 17 futballpályányi területet foglalnak el
·    A mikrochipek és számos más számítástechnikai komponens is egyenárammal működik, de napjaink adatközpontjai váltakozó árammal üzemelnek, ezért az energiát 5 alkalommal kell átkonvertálni, mire célba ér – vagyis 20 százaléka teljesen elpazarolódik.
·    Ha holnaptól a világon minden adatközpont egyenárammal működne, a megtakarított energia elég lenne egy iPad feltöltésére - nagyjából 70 millió évre.
·    Az adatközpontok annyi szén-dioxidot bocsátanak ki, mintha elautóznánk a Marsra és vissza 700 alkalommal

Videó az adatközpontokról:
http://www.youtube.com/abb#p/c/F012FD98B8428AD1/28/uM8QwVW0JxM

ABB megoldások adatközpontoknak
·    szervertermek energiaellátásának tervezése
·    szervertermek energiaellátása kisfeszültségen, de akár középfeszültségen
·    szervertermek szünetmentes tápellátása
·    szervertermek hűtési rendszerének tervezése
·    a szervertermet kiszolgáló infrastruktúra online felügyelete és teljes energiamenedzsmentje
·    a szervertermek teljeskörű szervizelése

ABB Data Center konferencia - jelentkezéssel kapcsolatos információ:

Időpont: 2012. június 12., kedd
Helyszín: Danubius Hotel Hélia, 1133 Budapest, Kárpát utca 62-64
Jelentkezési határidő: 2012.06.06.