Otthonom a munkahelyem?

Czipperer Dia, 2012. június 21. 15:35

Az ipari forradalom előtt még elképzelhetetlen volt, hogy valaki lakhelyétől távol dolgozzon. Azután megjelentek a gyárak, és ma már ott tartunk, hogy az otthon végzett munka az, ami megvalósíthatatlannak tűnik - legalábbis nálunk, Magyarországon. Pedig nem az. Az ACE Telecom megoldásai segíthetnek eloszlatni a kételyeket.

 

Világszerte hódít a távmunka, viszont hazánkban még sajnos igencsak gyerekcipőben jár - pedig a munkavállalók nyitottak lennének rá.  Az ACE Telecom  ma sajtótájékoztatón mutatta be azokat a lehetőségeket, amelyek sokak számára megváltoztathatják az otthoni munkáról alkotott elképzeléseiket.

 

A távmunka a feltörekvő piacokon a legnépszerűbb, Európa és Észak-Amerika munkavégzési gyakorlatában kevésbé elterjedt. Meglepő adat, hogy míg feltörekvő piacokon minden negyedik és a nemzetközi átlagot tekintve minden hatodik ember dolgozik távmunkában (17%), addig hazánkban csupán 3%-ra tehető ez az arány. Ennek ellenére sokan (74%) tartják hatékonynak ás a hazai munkavállalók 34%-a örülne ilyen munkalehetőségnek. Mégsem alkalmazzák, vajon miért?

 

Ma a vállalkozások többsége infrastrukturálisan sem felkészült még arra, hogy otthoni elérést biztosítson munkatársainak. A folyamatos munkavégzéshez ugyanis nem elegendő egy email hozzáférés engedélyezése, olyan informatikai háttérre van szükség, amely az irodaival egyenértékű munkafeltételeket garantál. Mi olyan megoldásokat kínálunk a vállalatok számára, amelyek lehetővé teszik, hogy egyrészt optimalizálják a telephelyek közötti működést, másrészt bekapcsolják a vállalat vérkeringésébe a távolról dolgozó kollégákat is” – mondta Strelisky Ádám, az ACE Telecom ügyvezetője.

 

A 24 országban végzett felmérés alapján a válaszadók 65%-a véli úgy, hogy hatékonyabb ez a fajta munkavégzés, hiszen így jobban összpontosíthatnak a valódi feladataikra, és 83% gondolja úgy, hogy a gyermekvállalás miatt munkából kieső nőket tarthatja piacon ez a megoldás. Nálunk a válaszadók 51%-a szerint jelentősen csökkenti a munkahelyi stresszt.

 

Végigzongorázva a távmunka nyújtotta lehetőségeket, elmondható, hogy a munkáltató szempontjából abszolút előny, hogy a kisebb iroda kevesebb rezsiköltséggel jár, és a rugalmas, mobil munkaerőnek köszönhetően motiváltabb, elégedettebb dolgozókkal találkozhat.

A munkavállaló szemszögéből sem utolsó dolog az, hogy kevesebb az elvesztegetett idő, amit esetlegesen utazással töltene, sokkal rugalmasabban végezheti napi feladatait, és még a zavaró irodai tényezőket is kiszűrheti. A távmunka segítségével továbbá olyanok is munkapiacra kerülhetnek, illetve maradhatnak, akiknek ez más formában nem lenne megvalósítható (pl. kismamák, mozgáskorlátozottak stb.)

Forrás: insiderblog.hu

 

És akkor nézzük, hogyan is valósítható meg mindez, mit kínál az Ace Telecom.

 

Otthoni munka irodai infrastruktúrával

 

Az általuk kialakított egyedi megoldás segítségével könnyen, otthoni környezetben dolgozhatnak az alkalmazottak úgy, hogy mindeközben biztonságosan elérhetik a belső irodai hálózatot, a közös meghajtókat, valamint az irodai hívásaikat is képesek fogadni.

 

A lépéseket sorra véve először egy stabil, megbízható külső hálózat kiépítése szükséges, de nem árt egy tartalékvonal sem, hiszen ezáltal folyamatos internetelérést garantálhatunk. Fontos, hogy olyan hálózatot hozzunk létre, amely előre konfigurált és plug&play módon beüzemelhető, ezáltal a kifelé irányuló hálózat már maga a céges belső hálózat (VPN).

 

Második lépés magának a belső hálózatnak a kialakítása. Itt a virtualizáció jut fontos szerephez, hiszen elengedhetetlen, hogy mindenki hozzáférhessen az eszközökhöz, alkalmazásokhoz, dokumentumokhoz. Az ACE Telecom portfóliójában megtalálható a közös használatú eszközökhöz és alkalmazásokhoz szükséges virtuális szerverhoszting, virtuális drive vagy akár fizikai szerverhoszting szolgáltatás is. Emellett a céges belső hálózat (VPN) és az otthoni (VLAN) hálózat kialakításában is nagy tapasztalattal rendelkeznek.

 

Mindezek után elengedhetetlen a közös kommunikációs hálózat kialakítása. A Voice Net szolgáltatásuk segítségével a kommunikáció egyszerűbbé és költséghatékonyabbá válik, akár virtuális akár fizikai IP telefonközpontokkal és IP telefonkészülékekkel. Előnye még, hogy a rendszer rugalmasan bővíthető.

 

Tehát a lehetőségek adottak, csak élni kell vele. De mit csináljunk a kételyekkel, melyek között ott van a munkaidő ellenőrizhetősége, és a vállalat által fizetett otthoni internetkapcsolat célszerű felhasználása. Ezekre kínál olyan nemzetközi trendeket követő hatékony informatikai megoldásokat az ACE Telecom - munkaidő ellenőrzése szolgáló informatikai eszközök, be- és kilogolás időpontjának rögzítése, vagy akár a hálózati forgalom logolása stb. -, amelynek segítségével valóban megváltozhatnak a távmunkával kapcsolatos elképzelések.