CityPass a rugalmas mindennapokhoz

Czipperer Dia, 2012. június 27. 11:12

Egy kártya, amellyel többek között vásárolhatunk, tömegközlekedhetünk, étkezhetünk és akár még fesztiválozhatunk is. Használata egyszerű, és a hétköznapokat is megkönnyíti. A NetLock Kft. megoldásával lecsökkenthető az irattárca mérete, hiszen a CityPass széleskörű funkcionalitással áll rendelkezésre.

 

A CityPass egy magyar fejlesztésű kártyarendszer, amely vállalatoknak, önkormányzatoknak és egyetemeknek is hasznos megoldást nyújt. A technológiai háttérnek köszönhetően akár országos rendszerként is bevezethető. Minden olyan igény kiszolgálására képes, amely titkosítással ás adattárolással kapcsolatos.

 

 

A cég sajtótájékoztatóján mindenki maga próbálhatta ki, hogyan is működik a CityPass. Egy névre szóló, fényképpel ellátott kártyával lehetett a cafeteria utalványt levásárolni, buszjegyet rendelni és hitelesíteni. Mindezt percek alatt, néhány kattintással.

 

Szolnokon már sikeres próbaüzemet hajtottak végre a Magyar Telekommal karöltve a közösségi közlekedésben. A T-City Szolnok Városkártya program során 1000 kártyát osztottak ki a városlakók között. Eredetileg csak egy buszvonalon szerették volna bevezetni a rendszert, azonban a településen a buszok folyamatosan cserélődnek, így minden járatra fel kellett szerelni az elektronikus ellenőrző készülékeket. A jegyek hagyományos módon és online is megválthatók voltak.

 

A program sikeres volt, hiszen azóta is - már egy éve - működik a rendszer, melynek segítségével meghatározható többek között az utasok aránya (pl. nyugdíjas, diák). A rendszer teljes integrációjával akár a forgalomszámlálás és statisztikai nyomonkövetés funkcióját is képes lesz betölteni. A csalás veszélye is kikerülhető, ugyanis a kártya igénylése során jegyzői határozattal hitelesítik a vonatkozó kedvezményeket, és a későbbiekben, a megadott időpontig csak ezek vehetők igénybe a használat során.

 

Emellett a kártyával hűségpontokat is lehet gyűjteni - ezek bizonyos kedvezményekre jogosítják a használóját szórakozás, vásárlás, sportolás vagy kulturális programok alkalmával.

 

A másik jelentős város a CityPass program keretében Debrecen, ahol az egyetemisták és a campus dolgozói (kb. 4000 ember) tudják kihasználni a kártya nyújtotta előnyöket a beléptetőrendszer, étkezés során vagy éppen a könyvtár használatával. Az elektronikus úton például lehetőség van bizonyos könyvek letöltésére és kinyomtatására is: a kártya segítségével nyomonkövethető, hogy a hallgató mely kurzusokat vette fel a félév során. Ezáltal a felesleges könyvrendelés is kiküszöbölhetővé válik.

 

A cél ezekkel a próbálkozásokkal nem kevesebb, mint a fejlesztések révén minél több területen bevezetni - egy olyan városkártya-rendszer kialakítása, ahol mindössze egyetlen kártyára van szükség a közlekedéshez, szórakozáshoz, valamint az oktatásban és a munkahelyen. A NetLock Kft. nem piacot „generál”, hanem a piacra tör be, vagyis elsődlegesen a már meglévő rendszerekbe szeretne bekapcsolódni. A CityPass előnye pont a nyíltság, vagyis bármilyen kártyát (RFID) lehet regisztrálni, és bármely rendszerrel képes együttműködni.

 

A kártya 2011-ben indult útjára, egy három éves fejlesztési időszak után. Rózsahegyi Zsolt, a NetLock Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az újdonság most abban rejlik, hogy az eddig használt szolgáltatásokat integrálták, amely világszinten is újdonságnak számít. Jelenleg többféle kártyatípus is elérhető: érintkezésmentes, illetve hibrid verzió érintkezésmentes és érintkezéses chippel.

 

A technológia fejlődésével pedig egyre közelebb kerül a vágyálom, vagyis, hogy Magyarországon is a legtöbb telefon lesz NFC technológiával felszerelve. Az ilyen típusú készülékek a mostani kártyával egyenértékű funkciót képesek betölteni. Tehát ha mindez a jövőben megvalósul, akkor kártyára sem lesz szükség, csak egy telefonra, amely a zsebünkben lapul.