Cyberoam frissítés: egyedi kulcs minden eszközhöz

forrás Prim Online, 2012. július 12. 12:46

A Tor Project szakértői a Cyberoam egyes DPI (Deep Scan Inspection) eszközeivel kapcsolatban észrevételezték, hogy a gyártó minden eszközre azonos CA tanúsítványt, vagyis azonos privát kulcsot telepít, melyet az átmenő SSL/TLS forgalom analizálásához használ. Úgy ítélték meg, hogy ez biztonsági kockázatot jelent, amire a Cyberoam szakértői azonnal reagáltak, kiadtak egy OTA (over-the-air) hotfixet, ami lefuttat egy parancsot, s ennek eredménye egy egyedi CA tanusítvány minden eszközre.

HTTPS Deep Scan Inspection az SSL Bridging Technology szerint működik. Az SSL Bridging-ben a Cyberoam készüléke saját tanúsítványt biztosít a felhasználónak, amíg a kliens és a szerver között létrehozza a kapcsolatot. Ennélfogva a Cyberoam az SSL forgalmat is át tudja kutatni vírusok után. Ez az egyetlen törvényesen elfogadható megközelítés, amellyel a hálózat biztonsági forgalmazói nyomon követhetik a felhasználókat. A TOR szintén hasonlóan működik. Az alapbeállítás alapján egy tanúsítványt küld el a rendszer, amely ugyanaz marad minden készülék esetén.

 

A publikus és privát kulcsok zár és kulcs mechanizmus alapján működnek, ahol a zár (publikus kulcs) állandó, míg a kulcsok (privát kulcs) különbözőek. Ez alapján elméletben lehetséges dekódolni SSL adatot egy privát tolvajkulccsal. A Cyberoam UTM nem engedélyezi a korábban említett privát kulcs importálását vagy exportálását az SSL Bridging technológiába.

 

A Cyberoam UTM elfogadja vagy elutasítja. de nem tárolja a HTTPS Deep Scan Inspection adatokat, mivel a feldolgozás valós időben történik. Bár két Cyberoam készülék közötti adat-lehallgatásnak a valószínűsége csekély, korábban elméletileg lehetséges volt, hogy egy érintett Cyberoam eszközzel rendelkező képzett támadó mégis kinyerje a privát kulcsot, illetve megkísérelje lehallgatni a titkosított forgalmat.

 

Mindezen technológiai megfontolások mellett – mivel a Cyberoam elsődlegesnek tekinti ügyfelei biztonságát - ha a legkisebb jel mutat arra, hogy valamilyen megoldás biztonsági rést rejt magában, akkor azt megfontolják, s ha van rá mód, más megoldás mellett döntenek. Ennek jegyében 24 órán belül a Cyberoam kiadott egy OTA (over-the-air) hotfixet, ami lefuttat egy parancsot, s ez az eszközein  egy egyedi CA tanúsítványt generál. A Cyberoam UTM eszközökkel rendelkező ügyfelek értesítést kapnak a parancs végrehajtásáról az eszköz kezelőfelületén. Ha az ügyfél nem lát ilyen típusú jelzést a kezelőfelületen, akkor kézzel kell lecserélni a CA tanúsítványt a CLI-n (Command Line Interface) keresztül.

 

Figyelembe véve, hogy egyes ügyfelek esetleg nem is voltak tisztában azzal, hogy korábban egy minden készüléken megegyező alap CA tanúsítvánnyal dolgoztak, ezért a Cyberoam most egy update segítségével kényszerítette ki a biztonságosabb egyedi kulcsok generálását. Ezáltal már minden egyes Cyberoam UTM egyedi CA-t használ, biztosítva ezzel ügyfelei maximális védelmét, még akkor is ha a privát kulcs szándékosan vagy véletlenül nyilvánosságra került.

 

A Cyberoam továbbra is tájékoztatja az ügyfeleit arról, hogy milyen biztonsági kockázatokra kell odafigyelniük azért, hogy a számítógépeiket folyamatos biztonságban tartsák.

 

Minden ügyfél - ahol ez a csere már megtörtént - egyedi kulccsal rendelkezik, ami az eszközre nézve egyedi és amiről sehol máshol nem létezik másolat, még a Cyberoamnál sem. Miután az ügyfél lecserélte az alap CA tanúsítványát, az UTM eszköz többé nem fogja használni azt az SSL-en keresztül küldött csomagok átvizsgálásra.

 

Az azonnal változtatás (a frissítéssel kiküldött egyedi CA tanúsítvány generálása) rögtön egy sokkal biztonságosabb besorolásba helyezte a Cyberoam eszközeit, mint a piacon fellelhető több hasonló UTM eszköz, hiszen azok az eszközök is egy alap CA tanúsítvánnyal kerülnek ki az  ügyfelekhez, ezáltal hasonló veszélynek vannak kitéve, miközben a HTTPS-en keresztül érkező csomagokat vizsgálják.” – kommentálta az esetet Béres Péter, a Cyberoam magyarországi képviseletét ellátó Sicontact szakértője. „Szerintem az iparágnak szüksége van az azonnali reagálásra az ilyen esetekben, hogy a nagyobb válság elkerülhető legyen, így úgy vélem, hogy a TOR kutatóinak köszönet jár azért, hogy felhívták a figyelmet erre a veszélyre.”