Fizet-e a biztosító, ha beázáskor elvesznek a számítógépen tárolt adatok?

forrás Prim Online, 2012. július 26. 10:52

Majd egy éve már, hogy nem csak anyagi, de virtuális értékekre is kínál biztosítást az AEGON biztosító a KÜRT Zrt. Adatmentés üzletágával együttműködve. Idén nyáron a KÜRT és az AEGON kiterjesztette együttműködését, és a vállalkozók számára kínált adatbiztosítási termék után a lakossági piacon is megjelent egy hasonlóval. A lakásbiztosításokhoz köthető „Adatmentés biztosítás” merevlemezek és flash típusú adattárolók (pendrive, memóriakártya) sérülése esetén nyújt extra védelmet júniustól.

A lakásbiztosítások területén piacvezető AEGON Magyarország Általános Biztosító Zrt. adatai szerint egyre több káreseménnyel kell szembenéznünk. Az AEGON víz okozta kárt 2,5 percenként, betöréses lopáskárt 20 percenként, tűzzel kapcsolatos kárt 60 percenként, robbanás miatti kárt 88 percenként rendez átlagosan.


„Július közepéig csaknem 3 milliárd forintnyi viharkárról érkezett bejelentés Magyarországon. A káresemények sokasodása mellett figyelemre méltó változás az utóbbi időszakban, hogy emelkedett a villámcsapások okozta károk aránya: a MABISZ statisztikái szerint az összes kárbejelentés 39 százaléka a villámcsapások direkt és indirekt hatásával volt kapcsolatos, és az ebből eredő károk nagysága meghaladta az 1,2 milliárd forintot.” – mondta Vereczki András, az AEGON Magyarország Általános Biztosító Zrt. vezérigazgató-helyettese.


Ezek a káresemények adathordozóinkat is tönkretehetik, amelyek mára munkánk és magánéletünk szerves részévé váltak. Jelenlétük, használatuk természetes, magától értetődő. Valójában csak akkor kerülnek figyelmünk középpontjába, amikor valami probléma van velük. Ennek legkirívóbb esete, amikor egy katasztrófa miatt elveszítjük a rajtuk tárolt fontos, kedves, sokszor pótolhatatlan adatokat. Ha nem voltunk kellőképpen elővigyázatosak, és nem készítettünk biztonsági másolatot, csak az adatmentés segíthet. Ez viszont a speciális technológiák és az unikális tudású szakemberek miatt komoly kiadást jelenthet egy háztartásban.
Érdemes megnézni, hogy mit árulnak el a KÜRT Adatmentés statisztikái az olyan adatvesztések megoszlásáról, amelyek nem felhasználói vagy eszközhiba miatt következnek be:


-    Merevlemezek esetén a legtöbb kárt a villámcsapások másodlagos hatásai és a vízkárok okozzák, 35 illetve 25 százalék a részesedésük. Majdnem egyforma arányt képviselnek az egyéb elektromos sérülések (19%) és az égés vagy magas hőmérséklet okozta károk (17%), míg a rongálás miatt elszenvedett adatvesztések aránya csupán 4%.
-    Érdekes módon a flash típusú adattárolóknál (pendrive, memóriakártya) fordított arányokat mutat a statisztika. Ezeknél a rongálás (38%) és az egyéb elektromos sérülés (37%) a legnagyobb arányú, ezt követi az égés (20%) és a vízkár (5%), míg villámkár gyakorlatilag nincs.


A káreseményeket elszenvedők terheinek csökkentése érdekében az AEGON és a KÜRT kiterjesztette eddigi együttműködését, és a vállalkozói vagyonbiztosítások mellett a lakossági lakásbiztosításokhoz is elérhetővé tette az „Adatmentés biztosítás”-t. A rendszer hasonlóan működik, mint a vállalkozói vagyonbiztosításnál: meghatározott káresemények következményeként elvesztett adatok visszaállítására kínál költséghatékony megoldást. Mindössze évi 3 000 forintos díj ellenében a biztosító állja a helyreállítás költségeit egy évre érvényes összeghatárig, ami 250 000 forint. A sérült adathordozók a legjobb kezekbe kerülnek, hiszen a visszaállítást a KÜRT Zrt. világhírű, több mint 20 éves tapasztalattal és kiváló mentési statisztikával rendelkező Adatmentés üzletága végzi.


Az együttműködés részeként a KÜRT speciális kedvezményeket ad az AEGON lakásbiztosítással rendelkező ügyfeleknek. A kedvezmények bármilyen, az „Adatmentés biztosítás” keretein kívül eső adatvesztési esetben érvényesíthetők a KÜRT-nél. A kedvezmény mértékéről a KÜRT honlapján olvasható tájékoztatás.


„Sok energiát fektetünk abba, hogy az adatbiztosítás széles körben elfogadott szolgáltatássá váljon mind a biztosítók, mind a felhasználók körében. Magyarországon ez már a harmadik adatbiztosítás konstrukció, mindegyik a KÜRT szolgáltatására alapozva került piacra.” – nyilatkozta Szekeres Gábor, a KÜRT Adatmentés üzletágának vezetője.