"Jövő századi" térfigyelő rendszert kapott a New York-i rendőrség

MTI Sajtóadatbank, 2012. augusztus 10. 06:27

Háromezer kamerával, nagy teljesítményű számítógépekkel és kiterjedt adatbázissal felszerelt, csúcstechnológiai térfigyelő rendszert avatott fel Manhattanben Michael Bloomberg, New York polgármestere és Ray Kelly, a város rendőrfőnöke - közölték csütörtökön amerikai napilapok.

A Domain Awareness System (DAS) elnevezésű új apparátus egyebek között arra teszi képessé a rendőröket, hogy ha Alsó-Manhattan szinte bármelyik pontján gyanús csomagra bukkannak, akkor vissza tudják keresni, hogy ki helyezte oda. De ez talán a legegyszerűbb funkciója a rendszernek, amelyet a Canal Streettől délre, illetve a 30. és 60. utca, valamint a félsziget két folyópartja között építettek ki.

A lefedett terület magában foglalja egyebek között a metropolisz pénzügyi negyedét, beleértve az új Világkereskedelmi Központ tornyait, a világszervezet székhelyét, valamint a magyar főkonzulátust és ENSZ-képviseletet.
 
A DAS tartalmazza a rendszámtábla-leolvasókat, a 911-es vészhívásokat és a New York-i rendőrség nyilvántartását. Segítségével a hatóságok sugárzásriadó esetén meg tudják állapítani, hogy a mért radioaktivitás fegyvertől származik-e, avagy egy ártalmatlan izotóptól.
 
Hetekre, sőt hónapokra visszamenőleg ki tudja mutatni, hogy egy gyanúsított - akinek az összes személyes adata azonnal rendelkezésre áll - merre járt a gépkocsijával. A rendszer lehetővé teszi, hogy a szakemberek bűnügyi statisztikákat készítsenek, és kialakítsák az egyes környékek kriminalisztikai profilját.
 
A rendszert a Microsoft a New York-i rendőrséggel együttműködve fejlesztette ki, ennek fejében a helyi hatóságok 30 százalékkal részesülnek majd a DAS más városoknak történő eladásából.
 
"Ez olyan eszköz, amely évekig segít majd abban, hogy a New York-iakat megvédjük a bűnözéstől és a terrorizmustól" - hangoztatta Kelly rendőrfőnök.
 
"Már nem olyan a rendőrségünk, mint anyáink és apáink idején volt. A jövő században járunk. Vezetjük az élbolyt" - mondta Bloomberg.