Emberre tervezve: ViveHuman virtuális verifikációs program

forrás Prim Online, 2012. szeptember 5. 10:11

Fejlesztési szakaszába lépett az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programja keretében támogatott, közel 725 millió forintos összköltségű ViveHuman verifikációs program. A debreceni Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszterhez tartozó SziMeBody Kft. szakemberei egy olyan szoftver kifejlesztésén dolgoznak, amelynek segítségével egy termék, szolgáltatás vagy rendszer fizikai létrehozása nélkül könnyedén lefolytatható a működtetéshez szükséges szimuláció.

A virtuális verifikáció a minőségbiztosításban és a minőségellenőrzésben kiválóan alkalmazható vizsgálati módszer annak megállapítására, hogy egy termék, szolgáltatás vagy rendszer teljesíti-e a vele szemben támasztott követelményeket. Ennek szellemében a SziMeBody fejlesztői egy olyan szoftver megvalósításán dolgoznak, amelynek segítségével az ergonómiai vizsgálatok virtuális ellenőrzése alacsony költségek mellett elvégezhető. Felhasználása olyan mérnöki tervezőmunka során ideális, ahol az embert érő hatások vizsgálata elengedhetetlen. A felelős mérnökök meghatározzák a tervezett környezetben elvégzendő munkafeladatokat és megadják a szimulációs környezet emberre vonatkozó paramétereit. A modellezés megkezdése után a virtuális munkások a virtuális környezetben kísérletet tesznek az előre meghatározott feladatok végrehajtására. Mindeközben a ViveHuman program folyamatosan vizsgálja a virtuális környezet változásait, és jelzi, ha a végrehajtás során veszélyes helyzetet érzékel vagy éppenséggel azt is, ha a feladat megvalósíthatatlan. „Szakembereink által végzett fejlesztés célja egy olyan önálló grafikus kezelőfelülettel rendelkező dobozos szoftver kifejlesztése, amelynek segítségével ergonómiai vizsgálatok virtuális verifikációja könnyedén elvégezhető. A termék felhasználási területe igen szerteágazó: a hadiiparban, vegyiparban, repülőgépgyártásban valamint vízi-, földi- és légi járművek balesetvédelmi vizsgálatánál nélkülözhetetlen lesz majd. Terveink szerint a termék online szolgáltatásként is elérhető lesz” - nyilatkozta Tóth István, a Szilícium Mező klasztermenedzsere.


Kurtán Zoltán a sikeres pályázatot elkészítő és a projekt menedzselését végző DBH Group vezérigazgató-helyettese szerint a sikerhez nem csak a támogatás megléte szükséges, az ötletek megvalósításához a megfelelő folyamattudatosság nélkülözhetetlen. Többek között a hasonló modellt követő cégek számára nyújt majd kiváló lehetőséget a kifejlesztendő szoftver, mert bevezetésével egyszerre tudják csökkenteni a beruházási és a működési költségeket.

A Szilícium Mező Programról és a Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszterről:
A Szilícium Mező Program a Debreceni Egyetem irányításával, 11 évvel ezelőtt indult útjára. A program a Debreceni Egyetem, Debrecen város, Hajdú-Bihar megye és a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által 2001-ben aláírt közös nyilatkozatán alapszik, miszerint Debrecenben létre kell hozni egy az egyetem Informatikai Karának meglévő tapasztalatain nyugvó tudásbázist. A Szilícium Mező Program megalapítása óta élen jár az információtechnológiai fejlesztések kidolgozásában és megvalósításában, a kelet-magyarországi régióban.  A 2008-ban alapított, 43 taggal rendelkező Szilícium Mező Klaszter az ország második – a Szilícium-völgy mintájára létrehozott- informatikai pólusa. A klaszter, amelynek a Debreceni Egyetem a gesztora, jellemzően gazdasági és tudományos együttműködések koordinálásával, tudás-intenzív tevékenységek infrastruktúrájának megteremtésével foglalkozik.