Környezetkímélően csomagol a Magyar Telekom

forrás Prim Online, 2012. szeptember 11. 14:49

Augusztustól a természetben gyorsabban lebomló, a környezetet kímélő tasakokba kerülnek a Telekom webshopjában megrendelt termékek.

Az új tasakok alapanyaga alacsony sűrűségű, környezetbarát polietilén, ehhez 1% mennyiségben adagolnak lebomlást könnyítő adalékanyagot (d2w), amely nem tartalmaz egészségre káros anyagokat. Tudományos kísérletek igazolják, hogy az ilyen adalékanyaggal készült polietilén termékek megfelelnek minden használhatósági kritériumnak, és élelmezés egészségügyi szempontnak. A tasak ugyanakkor az adalékanyagnak köszönhetően a hasznos élettartamot követően 2-5 év alatt megsemmisül, de természetes környezetben, kedvező környezeti feltételek esetén akár néhány hónapon belül is lebomlik. Amennyiben a d2w adalékanyaggal gyártott csomagoló anyag felhasználásra kerül, úgy azután az a szeméttelepre szállítva elkezd lebomlani. Természetesen nemcsak az a cél, hogy a tasak lebomoljon hanem az is hogy, mindeközben minél kevesebb káros anyag kerüljön a környezetbe. A környezetbarát módon lebomló műanyag tasaknak számos további előnye is van, hiszen javítja a környezet esztétikai képét, pozitívabbá teszi a felhasználók megítélését, valamint jelentősen csökkenti a szemét mennyiségét, ezáltal csökken a hulladéklerakók telítődése. A Magyar Telekom Csoport 2011–2015 közötti fenntarthatósági stratégiájának fontos területe a környezetvédelem és működési-ökohatékonyság. Ezen belül cél a hulladék-kibocsátás csökkentése, amely nemcsak a kommunális, toner-, és papírhulladékot foglalja magában, de a csomagolási hulladékot is. Az egyre népszerűbb webshopon keresztül megrendelt szolgáltatoknál évi 300.000 megrendelésből mindössze 15%-a jelent olyan terméket (jellemzően SIM csomagok, vagy vállalati megrendelések), amelyet nem kell tasakba csomagolni a szállításhoz. A többi termék viszont mind csomagolást igényel, ezért nem mindegy, hogy milyen minőségű, anyagú tasakokba kerülnek a kiszállításra váró áruk.  A Telekom tevékenységi körénél fogva nem tartozik a jelentős környezetszennyezők közé, bemeneti (nyersanyagok, energiafelhasználás) és kimeneti (keletkező hulladékok, kibocsátások) oldaláról nézve sem. Emellett szolgáltatásaival ügyfeleinek is segítségére van abban, hogy csökkentsék saját, a környezetet befolyásoló hatásukat – és hangsúlyt fektet ennek tudatosítására is.

Háttérinformáció a d2w-ről: A d2w olyan adalék-anyag, amelyet a gyártás során az alap polimerhez kevernek. Hatására felbomlanak a molekula láncok, és előre meghatározott élettartam végén megindul a műanyag lebomlása. A folyamatot gyorsítja az oxidáció - fény, hő és a nyomás. A biológiai lebomlást a mikroorganizmusok teszik teljessé. A maradványok nem toxikusak, nem tartalmaznak nehézfémet. (víz, CO2, biomassza).

További információk:
http://www.telekom.hu/tarsadalom_es_kornyezet/ict_a_fenntarthatosagert